Calin Popescu Tariceanu considera ca Mihai Razvan Ungureanu a facut o greseala acceptand sa preia functia de prim-ministru, sustinand ca acesta "nu are o experienta politica suficienta pentru a actiona in deplinatatea fortelor" ca premier si ca are un sprijin "precar" in arcul majoritatii.
Fostul premier liberal a raspuns, la Digi 24, afirmatiilor lui Ungureanu legate de demisia sa, in 2007, din functia de ministru de Externe, la cererea lui Calin Popescu Tariceanu.
"Nu impartasesc punctul lui de vedere", a spus Tariceanu, respingand afirmatiile potrivit carora i-ar fi cautat "nod in papura" lui Ungureanu.
"A spus ca il pandeam cumva, ca i-am cautat nod in papura ca urmare a modului in care el s-a pozitionat in legatura cu reatragrea trupelor romane din Irak, ceea ce nu e adevarat. Sigur ca n-am apreciat pozitionarea lui si eu cred ca Romania a facut o greseala ca s-a implicat cu mult peste posibilitatile ei in Irak - eu nu cred ca Romania nu trebuia sa fie parte a acestei coalitii care a actionat in Irak, dar s-a implicat cu mult peste posibilitatile ei - si era un moment in care aceasta discutie trebuia deschisa si facuta publica si stabilit un calendar de retragere. In al doilea rand, a invocat faptul ca a fost un incident consular si ca eu eram la curent de aceasta problema cu ceva timp inainte. Pot sa-i spun si acum ca nu eram la curent de aceasta problema, nu fusesesm informat si era de datoria lui, inca o data o spun, ca atunci cand il informeaza pe presedinte sa il informeze si pe seful guvernului din care face parte", a spus Tariceanu.
El a mentionat totodata ca, ulterior acestui moment, relatia sa cu Ungureanu a fost una "corecta". "Nici eu nu sunt un om ranchiunos, probabil nici el si, ulterior, am avut o relatie corecta, ca intre doi oameni care se respecta", a adaugat el.
Calin Popescu Tariceanu a spus insa ca, din punctul sau de vedere, Mihai Razvan Ungureanu "a facut o greseala acceptand sa preia portofoliul de prim-ministru".
"Nu are o experienta politica suficienta pentru a actiona in deplinatatea fortelor ca prim-ministru. Ca prim-ministru iti trebuie o experinta politica care se articuleaza in activitatea unei structuri politice, a unui partid", a sustinut Tariceanu.
De asemenea, el a mentionat ca "situatia politica in Romania s-a deteriorat intr-atat, situatia arcului guvernamental este atat de afectata" incat implicit il afecteaza si pe Ungureanu, intrucat "sprijinul pe care in mod nomal trebuie sa-l aiba un prim-ministru in arcul majoritatii el il are intr-o masura care este destul de precara". "Este cateodata supus unor actiuni de santaj, cum a fost cea legata de alocarea fondurilor guvernamentale pentru primariile conduse de primari ai PDL sau altadata nu reuseste sa agrege majoritatea de care are nevoie pentru a lua deciziile politice importante", a adaugat deputatul PNL.
"Cred ca, daca Mihai Razvan Ungureanu ar fi pornit in acest mandat cu ideea ca are un mandat limitat in primul rand de timp si s-ar fi rezumat la o actiune politica un pic mai redusa ca amploare si ca greutate, atunci probabil ca ar fi evitat greselile in care a intrat destul de repede in aceste doua luni de mandat", a declarat Tariceanu.
Calin Popescu Tariceanu a apreciat totodata ca Ungureanu a picat "principalul examen de liberalism" promovand proiectul de lege legat de limitarea despagubirilor pentru proprietatile nationalizate.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca, in perioada in care conducea Ministerul de Externe, fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu i-a cautat "nod in papura" pentru a-l indeparta de PNL, reprosandu-i nejustificat ca a aderat la gandirea presedintelui Traian Basescu.
El a aratat, la postul B1 TV, ca in 2007 a fost demis de la conducerea MAE pentru un caz consular legat de doi romani din Irak, Tariceanu reprosandu-i atunci ca nu l-a informat direct desi acesta aflase cu mult timp inainte de cazul respectiv.
Premierul a aratat ca, in urma "celebrei" sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din vara anului 2006, cand s-a discutat despre retragerea trupelor Romaniei din Irak, iar pozitia MAE a fost tratata drept un atac la adresa PNL si o afiliere implicita la gandirea presedintelui Basescu.
"Tensiunile au crescut pe durata jumatatii de an 2006 si asupra mea au inceput sa vina tot felul de reprosuri care porneau din aproape orice: ca nu aranjez vizita in Statele Unite a premierului, ca imi fac imagine pe seama PNL... Dupa ce la sfarsitul anului 2006 au venit la Bucuresti multi ministri de Externe, cu oaczia aderarii Romaniei la UE, in ianuarie 2007 am fost violent atacat chiar de catre propriul partid pe seama unei interpretari complet lipsita de sens: Ungureanu-omul lui..., iar genul acesta de eticheta, nedreapta si nesustinuta de ceva, a facut ca mai tarziu, in 15 ianuarie, cu ocazia Congresului PNL, sa pierd postul de vicepresedinte pentru care candidasem", a relatat Ungureanu.
El a continuat relatarea, aratand ca la inceputul lunii februarie a venit "deznodamantul", pretextul fiind cazul din Irak, unul dintre numeroasele cazuri consulare, cand i s-a imputat in mod direct ca nu l-a informat pe primul-ministru.
"O spun acum: primul-ministru stia din 13 noiembrie 2006 de acel caz consular, dar acesta face parte din multele cazuri consulare care, prin natura sa marunta, se rezolva la nivelul ministerului de resort, nu ajung pana la primul-ministru. A urmat o convorbire telefonica si, pe fondul unei iritari accentuate, mi-am depus mandatul", a spus Ungureanu.
Ungureanu a fost instalat in functia de ministru al Afacerilor Externe in 29 decembrie 2004, in Guvernul Tariceanu. El a demisionat la 4 februarie 2007, la doua zile dupa ce premierul Tariceanu i-a cerut sa-si prezinte demisia, in urma situatiei create dupa retinerea a doi muncitori romani in Irak. La acel moment, premierul Tariceanu l-a acuzat pe Ungureanu ca l-a informat doar pe seful statului in legatura cu acest caz, nu si Guvernul.