x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Camera Deputaţilor a vacantat mandatul lui Gigi Becali

Camera Deputaţilor a vacantat mandatul lui Gigi Becali

05 Iun 2013   •   14:42
Camera Deputaţilor a vacantat mandatul lui Gigi Becali
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Plenul Camerei Deputaţilor a votat miercuri două proiecte de hotărâre de vacantare a posturilor de deputaţi în cazurile Aurel Nechita şi George Becali, anunţă Agerpres. Proiectul de hotărâre în cazul Becali a fost adoptat cu 247 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi două abţineri, iar în cazul Aurel Nechita proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 242 voturi "pentru", două "împotrivă" şi şase abţineri.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat miercuri că ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, când deputaţii au luat act de încetarea mandatului lui George Becali şi au declarat vacant postul de deputat în circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti "este o eroare, vacantarea unui post se face prin vot".

"Este o eroare pe care o îndreptăm astăzi (miercuri-n.r). Vacantarea unui post se face prin vot. Constituţia spune foarte clar - Parlamentul adoptă moţiuni, hotărâri şi legi. Luăm act de pierderea mandatului, de aplicarea deciziei justiţiei, dar vacantarea postului care este strict legată de Guvern, care este obligat ca în baza acestei vacantări de post să întreprindă toate cele necesare ca în 45 de zile să facă alegeri anticipate pentru acel mandat. Vacantarea nu se poate face decât printr-un proiect de hotărâre şi atunci proiectul de hotărâre de vacantare este obligatoriu pentru noi", a declarat miercuri Valeriu Zgonea la finalul Biroului Permanent.

În cazul Aurel Nechita, în hotărârea care vizează vacantarea postului se precizează: "Articolul 1: Camera Deputaţilor ia act de decizia 585 din 5 februarie 2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a fost admis recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei 339 din 31 octombrie a Curţii de Apel Galaţi secţia contencios-administrativ şi fiscal cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a actului prin care s-a constatat starea de incompatibilitate în care se află domnul deputat Nechita Aurel".

La articolul 2, hotărârea are următorul conţinut: "Camera Deputaţilor ia act de încetarea de drept a calităţii de deputat Nechita Aurel şi declară vacant locul de deputat în circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, colegiul uninominal nr. 9".

×