x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie de noaptea minții. Liberalii amenință cu tăierea salariilor bugetarilor

Campanie de noaptea minții. Liberalii amenință cu tăierea salariilor bugetarilor

de Ion Alexandru    |    03 Mai 2019   •   07:11
Campanie de noaptea minții. Liberalii amenință cu tăierea salariilor bugetarilor

Lia Olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al PSD, a avut, ieri, o reacţie dură pe pagina sa de Facebook, ca urmare a unui set de postări făcute de liberalul Florin Câţu cu privire la salariile din domeniul bugetar. Concret, Câţu a postat, în urmă cu câteva zile, un mesaj în care îndeamnă românii care lucrează în sectorul privat să iasă la vot, pe 26 mai, pe motiv că “angajaţii la stat câştigă salarii mai mari decât în sectorul privat”. La sfârşitul anului trecut, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avut o atitudine similară cu a colegului său, afirmând că “salariile din sectorul public nu trebuie să crească decât după ce cresc salariile din sectorul privat”.

 

În 30 aprilie, liberalul Florin Câţu a scris pe pagina sa de Facebook că “Dragnea şi gaşca lui de infractori îi consideră pe românii din sectorul privat cetăţeni de rang inferior. Românii din sectorul privat sunt supra-taxaţi, supra-controlaţi, supra-amendaţi etc. Angajaţii la stat câştigă salarii mai mari decât în sectorul privat, au o productivitate mai mică, dar beneficiază şi de cele mai multe zile libere. Astăzi bugetarii au liber. Aşa a hotărât Dragnea. Tot astăzi sectorul privat munceşte doar pentru a plăti taxe. Tot ce este produs astăzi trebuie să compensenze pentru zilele libere ale sectorului bugetar. Fără aceste taxe, salariile bugetarilor şi pensiile nu se plătesc. Nu se plătesc cele 2 miliarde de euro anual în pensii speciale”.

Cu acest prilej, liberalul avertizează că “totul se va schimba în guvernarea liberală. Sectorul privat – angajaţii, antreprenorii - sunt adevăraţii eroi în economie. (…) Mergeţi toţi la vot!!! În 2019/2020 aruncăm la lada de gunoi a istoriei acest grup infracţional controlat direct de Moscova”.

 

Vasilescu: Vor tăia salarii şi vor da afară

Ieri, purtătorul de cuvânt al PSD, fostul minstru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a reacţionat, tot pe Facebook, taxând dur aceste ieşiri ale liberalului. “Este exact ce vă spuneam: ne anunţă, cu subiect şi predicat, că vor tăia salarii şi vor da afară 500.000 de bugetari (vezi şi postările lui Florian Câţu) şi ne-a avertizat, anul trecut, însuşi Orban că primul lucru pe care îl va face PNL când va veni la guvernare va fi să abroge Legea salarizării. Unde are domnul Orban o fractură de logică atunci când spune că salariile bugetarilor nu mai trebuie să crească, fiindcă cele din mediul privat sunt mai mici? Ani la rând, salariile la stat au fost mici, iar cele din privat la fel de mici. România era căutată pentru forţa de muncă ieftină. Aşa am rămas fără 4 milioane de cetăţeni care au plecat acolo unde munca se plăteşte la adevărata valoare”. Ea a adăugat că după ce Opoziţia a minţit atunci când PSD-ALDE a votat Legea salarizării, acum liberalii reproşează că sunt prea mari creşterile salariale.

 

 

Orban: Salariie din sectorul public nu trebuie să crească

La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirma, într-o postare pe reţeaua de socializare, că “salariile din sectorul public nu trebuie să crească decât după o majorare a celor din mediul privat. Liderul liberal preciza că această creştere a salariilor funcţionarilor nu trebuie să o depăşească pe cea din mediul privat”. “Salariile din sectorul public sunt plătite din taxele şi impozitele plătite de privaţi şi o creştere prea mare devine de nesusţinut. Mai mult decât atât, astăzi, criza forţei de muncă este accentuată şi de o creştere prea mare şi prea bruscă a salariilor din administraţie, pentru că foarte mulţi angajaţi din privat se mută la stat, unde s-a ajuns la situaţia să fie plătiţi mai bine şi unde exigenţele nu sunt la fel de mari. Aproape am ajuns în situaţia în care firmele nu mai au pe cine să angajeze, se închid afaceri sau nu se mai pot dezvolta şi până la urmă nu o să mai avem din ce plăti salariile din sectorul public”, preciza, atunci, Ludovic Orban.

 

“Totul se va schimba în guvernarea liberală. Sectorul privat – angajaţii, antreprenorii - sunt adevăraţii eroi în economie. (…) Mergeţi toţi la vot!!!” – Florin Câţu, parlamentar PNL

 

 

Tăriceanu propune dezbateri pentru legalizarea canabisului

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că, odată cu moartea lui Răzvan Ciobanu, ar fi un moment prielnic ca în România să se discute deschis şi aplicat problema drogurilor.

“Consumul de droguri e în creştere în România, de la un an la altul, după cum arată statisticile. Încă nu e la cote de alarmă, pentru că, din fericire, suntem, încă, printre ultimii din Europa la acest capitol, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri eficiente pentru a ţine sub control extinderea flagelului”, susţine şeful Senatului. Tăriceanu este de părere că una dintre marile probleme este cea care ţine de legislaţia extrem de stufoasă de la noi. “Legalizarea, spre exemplu, a canabisului în domeniul medical - o temă de mare actualitate la nivel mondial – interzicerea etnobotanicelor ori crearea aşa-numitelor camere de consum supravegheat pot fi discutate, analizate cu specialiştii, pot fi transpuse în practică, dar reclamă modificări în serie ale unor legi şi implicarea a multe ministere (…)  În plus, nici legislaţia europeană nu ajută foarte mult prin concizie şi claritate, din acelaşi motiv ca la noi: o anume duplicitate şi lipsă de bărbăţie politică, ceea ce lasă soluţiile strict pe seama autorităţilor naţionale”.

“Va trebui să demarăm, în perioada care urmează, discuţii ample pe această temă, atât cu autorităţilor statului din domeniu, cât şi cu lideri ai ONG-urilor. Dacă va fi nevoie, vom acorda unor asemenea ONG-uri statutul de instituţii de utilitate publică.”

 

 

 

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu