x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Carmen Dan, ignorată. Despescu rămâne şeful IGPR

Carmen Dan, ignorată. Despescu rămâne şeful IGPR

de Adrian Ilie    |    11 Ian 2018   •   08:50
 Carmen Dan, ignorată. Despescu rămâne şeful IGPR
Sursa foto: Karina Knapek

Primul-ministru Mihai Tudose nu a dat curs solicitării ministrului de Interne, Carmen Dan, de a-l demite pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, acesta având o discuţie cu şeful Guvernului la capătul căreia a primit o săptămână să-i prezinte acestuia măsurile care s-au luat în cazul agresorului sexual din lift.

Mihai Tudose a refuzat să gireze măsura demiterii lui Bogdan Despescu de la conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, demitere care a fost anunţată marţi de către ministrul Carmen Dan, în urma izbucnirii scandalului legat de poliţistul pedofil. Ieri dimineaţă, Tudose s-a întâlnit la Palatul Victoria cu Despescu, doar premierul având dreptul legal de a-l demite deoarece şeful IGPR are rang de secretar de stat. La şedinţa de Guvern, Carmen Dan s-a văzut pusă într-o situaţie jenantă faţă de proprii subordonaţi, cu atât mai mult cu cât Tudose a invocat, ca justificare a refuzului de a-l demite Despescu, o informaţie pe surse, anume că propunerea ministrului pentru postul de şef al poliţiei, Cătălin Ioniţă, ar fi declinat oferta. "Am înţeles din surse că noua propunere şi-a declinat intenţia de a ocupa această funcţie. L-am rugat pe domnul Despescu să îmi prezinte într-o săptămână măsurile luate de domnia sa. Este de remarcat, totuşi, că făptaşul a fost prins în două zile. De ce nu s-au luat şi alte măsuri, domnul Despescu are la dispoziţie o săptămână să îmi prezinte", a spus Tudose la începutul şedinţei cabinetului.

O dublă criză

Astfel că premierul nu numai că a refuzat să se conformeze doleanţelor ministrului Carmen Dan, pe deasupra l-a şi lăudat pe Despescu pentru faptul că agresorul a fost prins repede. Tudose şi Dan au avut o convorbire după şedinţa de Guvern, însă nu au fost prezentate public concluziile discuţiilor. Dincolo de faptul că este o situaţie inedită pentru MAI, episodul arată şi acutizarea crizei din interiorul PSD, în condiţiile în care soarta restructurării Guvernului, subiect de dispută între taberele Dragnea şi Tudose, nu este decisă încă, iar Carmen Dan este o susţinătoare fidelă a preşedintelui PSD.

Pas în spate amânat

Poziţia ministrului Carmen Dan este cu atât mai delicată cu cât marţi anunţase nu doar că va propune demisterea lui Despescu, ci le sugerase şefilor de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei şi şefului de la Control Intern al Brigăzii Rutiere să demisioneze, invitându-i „să facă un pas în spate”. În condiţiile în care Despescu a evitat demiterea, este puţin probabil ca ceilalţi doi poliţişti să demisioneze, astfel că Dan conduce acum un minister cu şefi pe care a dorit să-i îndepărteze, dar nu a putut să o facă.

×