x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce spune PSD despre proiectul legii carantinării

Ce spune PSD despre proiectul legii carantinării

11 Iul 2020   •   16:07
Ce spune PSD despre proiectul legii carantinării
Sursa foto: Lucian Alecu

PSD susține că anumite amendamente din proiectul de lege privind carantinarea și izolarea încalcă drepturile și libertăților cetățenilor și nu poate fi „expediat fără o dezbatere serioasă”. Reacția vine după ce premierul a criticat această formațiune politică pentru amânarea dezbaterii actului normativ în Senat.

„PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă.

Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic.

Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR.

Iată doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate:

-Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. nu reprezintă o dovadă științifică, clară.
-NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
-Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.
-Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată DOAR în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
-Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”, arată PSD, pe Facebook.

Votul în plenul Senatului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, programat sâmbătă, a fost amânat pentru luni.

Mediafax)

×
Subiecte în articol: psd legea carantinarii pnl izolare COVID