x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiul masiv la Senat

Chiul masiv la Senat

07 Mai 2004   •   00:00

In febra campaniei electorale, senatorii au lasat balta Parlamentul. Ieri, pentru prima oara in aceasta legislatura, alesii nu au avut cvorum in plen, cele 12 proiecte de lege care trebuiau votate fiind amanate pentru sedinta viitoare.

CAMELIA IONESCU

Din totalul de 140 de senatori, ieri la sedinta de plen, nu au fost in sala mai mult de 40 de alesi. Desi conducerea Senatului s-a aratat mai mult decat indulgenta si a scurtat programul de lucru, incepand de saptamana viitoare, de la patru la trei zile pe saptamana, senatorii au preferat sa plece in cicrcumscriptii, ca sa dea gata pregatirile de campanie. Lipsa alesilor l-a pus pe vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, conducatorul sedintei, intr-o situatie inedita. Dupa aprobarea ordinei de zi, pe la 9:30 dimineata, Taracila a fost obligat sa anunte ca nu se intruneste cvorumul de vot ( 71 de prezenti) si ca nu se vor face, in plen, decat dezbaterile generale, votul fiind amanat pentru vremuri cu sala mai plina.

FORFOTA. Desi liderul grupului PSD din Senat, Ion Solcanu, a tot iesit din sala de sedinta cu mobilul in mana, incercand sa-i adune pe parlamentarii puterii ca sa previna un fiasco legislativ, scaunele multor pesedisti de vaza au ramas, in continuare, goale. Mai rau, se goleau din ce in ce, senatorii ba aparand, ba disparand din plen pana pe la ora 12:00, cand in sala nu mai ramasesera cu totul decat vreo 30 de persoane, si senatori, si reprezentanti ai Executivului veniti sa sustina proiectul de lege.

CAMPIONII. Cei mai „rari" senatori, in sedinta de ieri, au fost peremistii. La inceput cinci-sase senatori PRM au ramas in doi reprezentanti, iar la 12:45, cand sedinta s-a incheiat, singurul senator PRM „uitat" pe scaun era Ilie Petrescu. Desi este senator, presedintele PRM, C.V. Tudor, nu a fost ieri la plen, fiind plecat cu o „suita" de 100 de tineri din partid intr-un periplu la Auschwitz.

DUZINI. Cel mai numeros grup senatorial, cel al partidului de guvernamant, ocupa ieri cu intermitente cam 20 de scaune. Din sala au lipsit Adrian Paunescu, Serban Bradisteanu, Sorin Oprescu, Octav Cozmanca, Grigore Zanc, Alin Ciocarlie, Viorel Balcan, Dinonisie Bucur, Doru Badulescu, Ilie Platica Vidovici, Constantin Toma, Melu Voinea si multi altii. Nici macar presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu a venit la sedinta desi era in Senat. De-abia numit sef la Autoritatea Electoala Permanenta, senatorul PSD Octavian Opris era ieri absent. Sunat pe mobil si intrebat unde a fost toata dimineata de ieri, Opris ne-a raspuns sec: „Intr-o sedinta" si ne-a inchis telefonul.

PNL-PD. Scaunele senatorilor PNL si PD au ramas ieri stinghere, fara ocupanti. Liberalii au fost reprezentati de Paul Pacuraru, Norica Nicolai, Mirca Ionescu-Quintus, Herman Fabini si Dan Avram. Liderul grupului PNL, Nicolae Vlad Popa, a recunoscut ca se afla la Brasov, fiindca e presedinte de organizatie si avea liste de semnat. „PSD-ul sa-si faca cvorumul, nu noi", ne-a spus Popa. Cat ii priveste pe democrati, au avut doi reprezentanti: pe Aurel Pana si pe Radu Vasile, a carui aparitie in sala Omnia a fost salutata chiar de presedintele de sedinta. Democrata Maria Petre nu a participat ieri la plen, invocand o problema de sanatate care a impiedicat-o sa se ridice din pat.

UDMR. Aliatii guvernarii, udemeristii au avut doar cativa abesenti, Caroly Csaba, Attila Verestoy, Gyorgy Frunda si Zoltan Puskas. Presedintele UDMR, Marko Bela, a aparut la sedinta chiar daca nu a stat prea mult in plen. Incercarea de a-l contacta pe udemeristul Gyorgy Frunda a esuat, la telefonul sentorului raspunzand o angajata care ne-a confirmat ca acesta nu se afla ieri in Bucuresti, dar nu putea fi deranjat si el fiind intr-o sedinta.

Vot amanat la 12 legi

Doru Ioan Taracila a trebuit sa amane votul final pentru fiecare din cele 12 proiecte de lege inscrise pe ordinea de zi. Printre proiectele care au fost dezbatute ieri plen se numara propunerea legislativa privind cercetarea sociologica, demo-economica si politica a opiniei publice, propunerea legislativa privind recunostinta fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989 si proiectul de lege privind pensiile ocupationale. De asemenea, din cauza neintrunirii cvorumului, validarea de catre plen a senatorului Ion Predescu pentru Curtea Constitutionala a fost amanata pentru luni, 10 mai.
×
Subiecte în articol: politic plen sedinta