Liderul USR, Dan Barna, s-a răzgândit și nu mai dorește funcția de președinte al Camerei Deputaților. Cu două condiții, însă. Prima, ca această funcție să fie “repartizată” USR-PLUS și ocupată de Cătălin Drulă, iar a doua ca Dan Barna să primească un post de vicepremier în guvernul “de dreapta”. Propunerea a fost făcută, ieri, într-un cadru care încalcă înțelegerile stabilite între PNL, USR-PLUS și UDMR, de a nu face comunicări publice individiuale și îl pune pe Ludovic Orban în postura ingrată de a deveni subaltern al fostului său subaltern, Florin Cîțu.
După un week-end ratat și consultări cu președintele făcute în afara cadrului constituțional, liderii așa-zisei coaliții de “dreapta” s-au întâlnit, ieri, din nou, la Vila Lac 1, pentru a-și reînoda cozile. Însă fără efect, deoarece, când s-a ajuns din nou la capitolul împărțirii funcțiilor din viitorul guvern și din viitorul parlament, lucrurile s-au blocat. Toate propunerile aduse la masă au fost respinse, așa că o nouă rundă de negocieri va avea loc astăzi.
Președintele USR, Dan Barna, care vizează funcția de președinte al Camerei Depuraților, a ieșit, ieri dimineață, într-o declarație de presă ne-negociată cu PNL, propunând o varianță de ieșire din criză. El renunță la a treia funcție în stat și propune un Guvern condus de Florin Cîțu, din care să facă parte, ca vicepremeri, toți cei trei președinții partidelor care ar urma să formeze Coaliția. Însă USR trebuie să păstreze șefia Camerei Deputaților, sub președinția lui Cătălin Drulă.
USR vrea tot ce își revendică PNL
Această propunere este considerată de liberali ca inacceptabilă. Surse politice arată că varianta lui Barna practic ar conduce la un câștig dublu pentru USR-PLUS, care ar avea atât una dintre camerele decizionale ale Parlamentului, cât și o parte semnificativă din Executiv. Mai mult. Ludovic Orban ar urma să devină subaltern al lui Florin Cîțu, care îi este subordonat la partid și care l-a avut, până de curând, șef pe Orban la Palatul Victoria.
În aceste condiții, pe surse, presa a aflat planul lui Orban pentru a contracara pretențiile lui Barna. Președintele PNL vrea fie șefia Camerei Deputaților, fie înapoi în funcția de prim-ministru. În acest sens, voci din PNL arată că Ludovic Orban i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să denunțe propunerea de a candida la funcția de prim-ministru. Practic, ar fi a doua oară când ministrul Finanțelor ar fi pus în postura de “fugar” ca și șef al Executivului.
Iohannis le pregătește “decisiva”
Interesant este că, ieri, Ludovic Orban a avut o întrevedere și cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, discuțiile fiind axate, conform surselor politice, tot pe deblocarea negocierilor cu cei de la USR-PLUS. Iar în cursul zilei de astăzi Dan Barna ar urma să se întâlnească, neoficial, cu președintele României.
În paralel, însă, Klaus Iohannis pare a avea propriul său plan de deblocare a situației, existând posibilitatea ca, în cazul în care lucrurile nu se clarifică, să îl propună pe Alexandru Rafila drept candidat. Asta, în ideea că PSD nu va reuși să formeze o majoritate care să voteze acest guvern, iar, după prima picare în Parlament, să vină cu o propunere care, dacă ar pica și ea, ar conduce la alegeri parlamentare anticipate. Este foarte posibil ca această nominalizare să fie în persoana actualului premier interimar Nicolae Ciucă. Cel care, în prezența lui Klaus Iohannis, a fost decorat, ieri, de către Ambasada Statelor Unite la București.
Barna vrea la Victoria, dar să păstreze Camera Deputaților pentru USR. Președintele lucrează la propriul plan secret