x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coabitare, model românesc. Pa, pact!

Coabitare, model românesc. Pa, pact!

07 Aug 2014   •   21:31
Coabitare, model românesc. Pa, pact!
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ce model franţuzesc de coabitare preşedinte-Guvern? Noi avem modelul nostru. Ne facem că ne înţelegem de ochii lumii, semnăm hârtii de ochii lumii, iar apoi recunoaştem în public că totul a fost o păcăleală. Cam aşa se rezumă mărturiile, în cadrul unui interviu televizat, ale preşedintelui ţării. După ce, provocat de un jurnalist, a recunoscut că l-a “păcălit” pe premierul Victor Ponta cu pactul de coabitare, joi, preşedintele Traian Băsescu şi-a cosmetizat, tot de ochii lumii (a se citi Occidentului) afirmaţia. Ca şi în cazul “pixelului albastru”, preşedintele n-a lovit cu pumnul nici în piept, nici în pactul de coabitare, căci, afirmă el, jurnalistul e cel care a afirmat că el l-a păcălit pe Ponta. Faptul că a confirmat afirmaţia jurnalistului s-a pierdut, evident, pe drum.

Una peste alta, pactul de coabitare, mult discutat şi controversat încă de la anunţarea lui, nu mai este. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi explica modul în care a fost prezentat pactul de coabitare la momentul semnării lui şi că, ţinând cont de declaraţia preşedintelui din cadrul interviului televizat de marţi, premierul ia act de faptul că acel acord de colaborare instituţională nu mai există şi nu îşi mai produce efectele.

Scrisoarea

“Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 5 august, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat 'o păcăleală'. Ţinând cont de declaraţiile amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri, că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012”, se arată în documentul citat, remis miercuri Agerpres.

Premierul reamintea totodată că a semnat Pactul de coabitare “din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc”.

“Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru”, mai arăta Victor Ponta, adăugând că, la acel moment, Traian Băsescu a fost cel care a prezentat documentul instituţiilor europene “ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor”.

Reacţia
Imediat, Preşedinţia a reacţionat, prin vocea destul de rar auzită a purtătorului de cuvânt Bogdan Oprea, care i-a recomandat premierului să se mai gândească dacă, într-adevăr, doreşte denunţarea acordului. Oprea l-a acuzat pe premier că spune minciuni într-un document oficial cu antetul Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a susţinut, la rândul său că, la acest moment, pactul de coabitare între premier şi şeful statului a fost denunţat şi că, din punct de vedere juridic, actul este nul de vreme ce preşedintele Traian Băsescu a recunoscut în spaţiul public că şi-a înşelat partenerul atunci când a semnat documentul. “Strict juridic, nulitatea absolută a unui act juridic are mai multe cauze în Codul civil, între care şi înşelăciunea. E reglementare în Codul civil. Când vii şi declari public că ai înşelat partenerul, că l-ai păcălit, Codul civil ne spune că actul este lovit de nulitate absolută. Ceea ce a făcut premierul Ponta a fost să-i aducă la cunoştinţă domnului Băsescu că, recunoscând şi clamând public înşelăciunea, pactul şi-a încetat efectele pentru că este nul absolut”, a spus Şova, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că prin denunţarea pactului de coabitare relaţiile instituţionale între Executiv şi Preşedinţie nu vor fi afectate, însă, va avea de suferit relaţia premierului Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu.

Joi după-amiază, după ce a respins rapid nominalizările făcute de premier pentru portofoliile Culturii şi Bugetului, şi a trimis-o pe propusa Rozalia Biro să înveţe româna, iar pe Claudiu Manda să nu mai viseze la vreun portofoliu, Băsescu ne-a anunţat că premierul s-a grăbit cu denunţarea acordului de colaborare instituţională. Şi a adăugat că niciunul dintre ei nu a respectat un punct din acord, legat de modul de adresare. Într-o încercare de “adio, dar rămân cu tine” faţă de protocolul cu pricina, preşedintele a decretat:”E un document politic extrem de important pentru România”. Probabil d-aia l-a şi negociat atât de relaxat, în stil “Tom şi Jerry”. (M.C)

×