La implinirea a 10 ani de parteneriat strategic romăno-italian, premierul Tăriceanu a făcut ieri o vizită de lucru la Roma, unde s-a intălnit cu omologul său italian, Romano Prodi.
La implinirea a 10 ani de parteneriat strategic romăno-italian, premierul Tăriceanu a făcut ieri o vizită de lucru la Roma, unde s-a intălnit cu omologul său italian, Romano Prodi.
Deşi moment aniversar, vizita premierului Tăriceanu nu a avut auspicii prea bune din punct de vedere al presei din peninsulă. In ediţia de ieri a cotidianului Il Giornale, intr-o singură pagină, au fost publicate două articole referitoare la infracţiuni comise de romăni in Italia. In primul era relatat cazul unei reţele de romăni prinse de poliţia din Cagliari şi Milano care a provocat pagube de 2 milioane de euro prin clonarea unor carduri de credit. Al doilea articol avea ca subiect un copil romăn de 14 ani care fusese prins de două ori la furat, in Milano, in numai 48 de ore. Ca urmare, cei doi premieri nu au scăpat de intrebările ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă comună. Intrebările s-au dovedit incomode, din moment ce, in timpul conferinţei, atăt Prodi, căt şi Tăriceanu s-au intrecut in a lăuda relaţiile din ce in ce mai strănse dintre Romănia şi Italia, consolidate din plin de sutele de mii de romăni aflaţi in peninsulă, precum şi de oamenii de afaceri italieni care investesc in Romănia.
DACII ŞI ROMANII. Pentru a nuanţa şi mai bine calitatea deosebită a relaţiilor bilaterale, Prodi a făcut trimitere la columna lui Traian, pe care o vede zilnic prin fe-reastra maşinii in drumul spre sediul Guvernului şi a cărei privelişte ii arată că relaţiile de acum intre Romănia şi Italia sunt mult mai bune decăt cele dintre strămoşii noştri, dacii şi romanii, infăţisate in scenele de pe columnă. Iniţial s-a referit la Columna lui Antonino din Piazza Colonna, unde află sediul guvernului italian, dar ulterior staff-ul a făcut corecturile de rigoare spunănd că premierul italian a făcut o confuzie. De asemenea, şeful Executivului de la Roma a amintit şi de statuia lupoaicei din Piaţa romană, donată de statul italian celui romăn, amplasată iniţial in Piaţa Dorobanţi din Capitală.
FENOMENUL INFRACŢIONAL. Intrebaţi pe rănd de cazul minorului prins la furat, ca parte a fenomenului de infracţionalitate in care sunt implicaţi romănii aflaţi in Italia, premierul Tăriceanu a dat asigurări privind determinarea autorităţilor romăne de a colabora cu cele italiene pentru combaterea acestui fenomen şi pentru integrarea corespunzătoare a concetăţenilor noştri. La răndul său, Romano Prodi a spus că se urmăreşte redefinirea căt mai curănd a acordului-cadru bilateral pentru a preintămpina astfel de situaţii. Căt priveşte romănii care muncesc ilegal in Italia, şeful guvernului de la Roma s-a limitat la a spune că "Romănia aparţine Uniunii Europene. Punct. Există reguli precise, de deschidere progresivă a pieţei muncii".
Imaginea romănilor
"Sunt convins că, printr-o colaborare strănsă intre autorităţile centrale şi locale, vom reuşi să consolidăm imaginea favorabilă pe care majoritatea romănilor o au in Italia. (...) Dorim ca romănii să fie priviţi ca şi cetăţeni europeni oriunde in lume, cu aceleaşi drepturi, dar şi obligaţii"
Călin Popescu Tăriceanu
- Gabriela Antoniu,Roma