Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a cerut ieri preşedintelui CSM, Virgil Andreieş, să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict juridic, de natură constituţională, între preşedintele ţării şi Parlament, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului. Şeful CSM îi răspunde că va face sesizarea doar atunci când va aprecia că există un conflict juridic între puterea judecătorească şi celelalte autorităţi ale statului.
În scrisoarea către şeful CSM, Crin Antonescu aminteşte că, în urma demiterii Guvernului Boc prin moţiunea de cenzură adoptată de Parlament la data de 13 octombrie 2009, şeful statului a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Liderul PNL a arătat că în urma acestor consultări preşedintele l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, care nu a fost propus de nici unul dintre partidele parlamentare care au participat la consultări. De asemenea, el a amintit că partidele reprezentând o majoritate absolută în Parlament - PNL, PSD, PC, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale - au înaintat preşedintelui propunerea de a-l desemna pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, drept prim-ministru. Lista Guvernului şi programul de guvernare propuse de Lucian Croitoru au fost respinse prin votul Parlamentului, la 4 noiembrie, şi ca urmare şeful statului a reluat procedura de desemnare a unui nou premier. "Din nou, o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea pentru domnul Klaus Johannis. Din nou, preşedintele a ignorat această realitate politică. Din nou, preşedintele a desemnat o persoană care nu fusese propusă de nici unul dintre partidele şi grupurile parlamentare prezente la consultări, în persoana domnului Liviu Negoiţă", arată Crin Antonescu. În opinia sa, în cadrul fiecărei desemnări, "preşedintele a acţionat în mod discreţionar, ignorând opinia majorităţii forţelor politice reprezentate în Parlament", iar propunerile sale concrete nu au fost prezentate partidelor în cadrul procedurii de consultare, ci ulterior, prin intermediul mass-media. "Facem un apel la instituţia pe care o reprezentaţi, în calitate de garant al independenţei justiţiei, să sesizeze arbitrul stabilit de legea fundamentală - Curtea Constituţională, pentru a da o soluţie în conformitate cu legea acestei situaţii de criză politică", se mai arată în scrisoare.
"JUSTIŢIA TREBUIE LĂSATĂ SĂ FUNCŢIONEZE"
"Voi sesiza Curtea Constituţională doar atunci când voi aprecia că există un conflict juridic între puterea judecătorească, a cărei independenţă este garantată de Consiliul Superior al Magistraturii, şi celelalte autorităţi ale statului. Este un drept conferit de art. 146 alin. 1 lit. e din Constituţie şi art. 24 alin. 3 lit. f din Legea nr. 317 din 2004, privind Consiliul Supe-rior al Magistraturii", a răspuns şeful CSM. Totodată, Virgil Andreieş afirmă că orice altă interpretare dată legii echivalează cu o imixtiune în drepturile şi obligaţiile constituţionale recunoscute celorlalte puteri ale statului, de neacceptat într-un spaţiu al justiţiei şi al legalităţii. "Justiţia trebuie lăsată să funcţioneze exclusiv în limitele asigurării funcţionării statului de drept şi trebuie delimitată de campaniile electorale, datorită rolului pe care îl are - de asigurare a echilibrului între puteri, a legalităţii şi imparţialităţii în realizarea justiţiei", mai spune şeful CSM.
Traian Băsescu l-a ironizat ieri pe Crin Antonescu, spunând că liderul PNL vrea să fie preşedintele României, dar "are o problemă de cunoaştere a instituţiilor", CSM nefiind instituţia la care să se facă sesizări legate de constituţionalitate.
El a arătat că PNL, PSD şi chiar UDMR "ar putea să dărâme criza, decât să tot dărâme guverne". Şeful statului a mai spus că nu şi-a propus să dizolve Parlamentul imediat după alegeri, ci că va încerca să formeze o nouă majoritate în cazul în care România nu va avea Guvern până atunci.
Citește pe Antena3.ro