x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Constantinescu către Barroso: Nu îmi este foarte clar care au fost raţiunile intervenţiei în favoarea preşedintelui suspendat

Constantinescu către Barroso: Nu îmi este foarte clar care au fost raţiunile intervenţiei în favoarea preşedintelui suspendat

de Mediafax    |    27 Iul 2012   •   14:28
Constantinescu către Barroso: Nu îmi este foarte clar care au fost raţiunile intervenţiei în favoarea preşedintelui suspendat

Fostul presedinte Emil Constantinescu i-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare deschisa in care afirma ca raportul pe MCV din 18 iulie cuprinde "exagerari" si "informatii inexacte" care au afectat interesele politice, economice si financiare ale Romaniei.

"Va scriu in calitate de fost presedinte al Romaniei intre 1996-2000 si de lider al societatii civile si al opozitiei democratice anticomuniste si proeuropene in perioada 1990-1996, pentru a-mi exprima ingrijorarea fata de modul in care au fost afectate interesele politice, economice si financiare ale Romaniei prin pozitia adoptata de Comisia Europeana fata de schimbarile politice din Romania din luna iulie 2012", afirma Constantinescu, in scrisoarea deschisa transmisa vineri MEDIAFAX.

Constantinescu arata ca, "desi toate schimbarile politice din Romania au fost supuse avizului Curtii Constitutionale si au fost declarate constitutionale de catre aceasta, ele au fost apreciate de mai multi oficiali ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European sau ai cancelariilor unor state occidentale in termeni duri, ca un grav derapaj democratic, ajungandu-se pana la catalogari de tipul "lovituri de stat" sau "metode puciste", iar si mai grava a fost proferarea unor amenintari privind amanarea integrarii in spatiul Schengen sau a unor monitorizari suplimentare".

Fostul presedinte mentioneaza ca "utilizarea pripita" a unor catalogari care nu respecta proprietatea termenilor a avut rolul de a amplifica tensiunea politica interna in Romania si sunt considerate o cauza a deprecierii cursului monedei nationale. El adauga ca aceste "exagerari" ar fi putut fi evitate daca ar fi existat un dialog al Comisiei cu fostii sefi de stat, indicandu-i pe Ion Iliescu si Regele Mihai I, precum si cu reprezentanti de marca ai mediului academic si ONG-urilor din Romania.

"Imi pun intrebarea daca la nivelul Comisiei Europene exista preocuparea pentru o cunoastere mai profunda a particularitatilor legislative, sociale si culturale din noile state membre UE din Europa Centrala si cata incredere putem avea in dialogul Comisiei Europene cu diferite componente ale societatii civile daca in cazul evenimentelor recente din tara noastra cativa agenti de influenta au putut determina, utilizand unele ziare influente din Occident, o reactie disproportionat negativa asupra unor evenimente scoase din context sau care pur si simplu nu au existat in realitate", afirma Constantinescu.

El arata ca raportul MCV "contine o serie de informatii inexacte de natura constitutionala si institutionala, preluate de la sustinatorii presedintelui suspendat al Romaniei fara o verificare corespunzatoare si insotite de erori de apreciere".

Potrivit lui Constantinescu, consideratia CE privind necesitatea "intrunirii unui cvorum pentru demiterea presedintelui de peste 50% din numarul celor inscrisi in listele electorale poate produce efecte grave in destabilizarea sistemului politic din Romania". "Imi permit sa va atrag atentia ca in cazul in care referendumul care va avea loc peste cateva zile, in 29 iulie, nu se va realiza cu cvorumul impus, dar o mare majoritate se va pronunta pentru demiterea presedintelui, se va crea o situatie de criza politica extrema si responsabilitatea Comsiei Europene nu va putea fi evitata", ii spune fostul presedinte lui Barroso.

Constantinescu argumenteaza ca in Constitutie nu e nicio prevedere legata de indeplinirea unui cvorum pentru referendum, iar recomandarea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei este contrara impunerii unui prag pentru cvorum.

Totodata, fostul presedinte arata ca in raportul MCV sunt si alte recomandari "la limita respectarii suveranitatii unui stat membru UE", cum ar fi retragerea OUG 38/2001 privind competentele Curtii Constitutionale cu privire la hotararile Parlamentului, precum si "cerinta ultimativa" de a nu fi acordate gratieri pe perioada presedintiei interimare.

Constantinescu mai considera si ca "interventia in favoarea presedintelui suspendat" este "grava" si ar putea duce in premiera la crearea unui curent anti-european in Romania.

"Domnule presedinte Barroso, nu imi este foarte clar care au fost ratiunile interventiei in favoarea presedintelui suspendat, dar daca acestea provin din dorinta de a sprijini in noile state membre ale UE sefi de stat docili in fata unor masuri luate de Comisia Europena, chiar daca ei sunt santajabili prin actele lor de coruptie sau prin derapajele de la democratie, mi se pare un lucru grav. La fel de periculoase mi se par si judecatile partizane in functie de interesele diferitelor grupuri ideologice din Parlamentul European", conchide fostul presedinte al Romaniei.

×