Premierul Boc dă pe repede înainte Legea pensiilor şi Legea educaţiei naţionale.
După ce au susţinut în Parlament şi au forţat, prin fraudă, votul asupra Legii pensiilor, inclusiv pe articolul care prevedea egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, liderii PDL au dat-o ieri la întors, chemaţi fiind la ordine de şeful lor suprem, Traian Băsescu. Ieşind de la consultările convocate de şeful statului la Cotroceni, pe tema Legii pensiilor, Emil Boc a declarat că solicitarea preşedintelui privitoare la modificarea vârstei de pensionare pentru femei trebuie adoptată cât mai repede. Premierul a afirmat că partidul său susţine adoptarea de urgenţă a Legii pensiilor, Legii educaţiei naţionale, Legii salarizării unice şi Legii privind accelerarea proceselor în justiţie, acte normative aflate pe agenda consultărilor de la Cotroceni convocate de Băsescu.
"Se impune reexaminarea cu prioritate şi de urgenţă a Legii pensiilor cu motivaţia solicitată de preşedinte, urmând ca Parlamentul să tranşeze rapid acest punct de vedere. Legea trebuie promovată rapid, pentru că este necesară românilor din perspectiva asigurării sustenabilităţii bugetului de pensii şi este o obligaţie a României ca urmare a acordurilor internaţionale pe care le are", a declarat primul-ministru. De asemenea, Boc a precizat că Executivul ia în calcul posibilitatea de a-şi asuma răspunderea atât pe Legea educaţiei naţionale, cât şi pe cea privind salarizarea unică, de ultima depinzând construcţia bugetară pe anul 2011 şi salariile angajaţilor din sectorul public. În ceea ce priveşte Legea care vizează accelerarea proceselor judiciare, Boc a arătat că estimează la două săptămâni intervalul în care acest act normativ va fi adoptat în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Şeful Executivului a anunţat o şedinţă a Coaliţiei de guvernare care să decidă calendarul adoptării legilor discutate la Cotroceni, liderul UDMR Marko Bela insistând pentru asumarea răspunderii Guvernului pe marginea Legii educaţiei. Marko Bela a declarat după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu că formaţiunea pe care o reprezintă susţine angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei şi va vota în Parlament în favoarea reducerii vârstei de pensionare a femeilor. "Legea educaţiei, după părerea noastră, ar trebui să fie adoptată cât mai repede. Deja avem o întârziere de un an, ştiţi că a început anul şcolar şi reforma nu poate fi aplicată din foarte multe puncte de vedere în cursul anului, ci începând cu anul viitor. De aceea considerăm că pentru a pregăti cât mai bine această reformă ar fi nevoie de adoptarea acestei legi urgent încă din toamna acestui an", a spus Marko Bela.
PSD, PC şi PNL au refuzat să participe ieri la consultările convocate de şeful statului, la discuţii fiind prezenţi doar reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental - PDL, UDMR şi UNPR - plus deputaţii minorităţilor, altele decât cea maghiară. PC şi PNL au anunţat încă de vineri că nu participă la aceste consultări, iar liderul PSD, Victor Ponta, i-a trimis ieri-dimineaţă o scrisoare şefului statului, în care motivează refuzul social-democraţilor de a veni le Cotroceni: prezenţa UNPR, un partid care "nu are nici un vot exprimat în mod democratic şi legal de către poporul român".
Absenţa Opoziţiei pare să nu fi fost o problemă pentru şeful statului. "Mi s-a părut că sunt câteva probleme de interes naţional care trebuiau discutate. Nu vă ascund că obiectul meu iniţial a fost să încerc o armonizare a punctelor de vedere a partidelor de opoziţie cu arcul guvernamental. N-a fost posibil, aşa că voi substitui eu opoziţia în discuţiile cu dumneavoastră", a declarat Băsescu la începutul întrevederii.
Citește pe Antena3.ro