x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Convocati prin SMS

Convocati prin SMS

de Monica Iordache Apostol    |    27 Iul 2005   •   00:00
Convocati prin SMS

Theodor Stolojan s-a intalnit ieri cu o parte a liderilor de filiale ale PNL, dar si cu parlamentari liberali. Telefoanele liberalilor au zbarnait de mesaje anonime care ii invitau la intalnire. Solutia gasita de Stolojan este separarea functiei de presedinte PNL de cea de premier.

Cum liderii de filiale nu dadeau semne sa se inghesuie la intalnirea cu Stolojan, un val de SMS-uri anonime a invadat ieri si telefoanele parlamentarilor PNL, invitandu-i la intrevedere. Vreo 40 de liberali, de diferite ranguri, au raspuns chemarii, Stolojan spunand ca acestia sunt cei care "au rezistat presiunilor".

Mult asteptata intalnire a fostului presedinte PNL cu sefii filialelor acestui partid s-a soldat cu o alta serie de acuze intre cele doua tabere, desi combatantii se straduisera pana atunci sa lase impresia ca disputele au fost atenuate. Ieri-dimineata, in timpul unei intalniri a premierului Calin Popescu Tariceanu cu parlamentarii liberali, telefoanele alesilor au inceput sa bipaie insistent, semn ca primisera un mesaj. "Intalnirea cu Theodor Stolojan are loc la Sala Drepturilor Omului, la nivelul P, in cladirea Parlamentului, la ora 14", anuntau telefoanele alesilor. Expeditorul mesajului a vrut expres sa ramana anonim, astfel ca numarul de pe care a fost trimis SMS-ul nu figura. Un astfel de anunt le-a fost trimis deci si parlamentarilor liberali, nu numai liderilor de filiale, desi intalnirea era programata cu acestia din urma. Reactia lui Tariceanu, spun surse liberale, a fost aceea de insista ca asemenea intalniri nu fac bine imaginii partidului si a incercat sa-si descurajeze colegii sa participe.

ACUZATII. La ora 14:00, Theodor Stolojan si-a facut aparitia la intalnire si a si aruncat securea razboiului. "Au venit cei care au rezistat la presiuni", a declarat el presei, chestionat in legatura cu numarul mic al celor care erau prezenti. Stolojan a spus ca a fost invitat de sefii de filiale si ca vrea sa discute despre "problemele grave ale partidului". In privinta zvonurilor despre includerea sa in Executiv, Stolojan a spus doar ca nu-si doreste nici o functie. In sala il asteptau vreo 40 de oameni, putini lideri de filiale insa, mai mult parlamentari care au declarat ca au venit "din curiozitate". La final, Stolojan a declarat ca nu s-a luat nici o decizie, dar ca el s-a simtit obligat sa arate problemele PNL. "Eu voi mai avea o convorbire cu premierul Tariceanu, pentru a stabili in ce masura dansii doresc sa faca o schimbare. Daca nu doresc, urmeaza alte etape", a dat el semnalul de batalie. Stolojan a mai avertizat si ca relatia PNL-PD schioapata serios.

Click t a mari imaginea
INVAZIE. Telefoanele alesilor PNL au fost invadate de mesaje de invitatie

VOT. Intalnirea lui Stolojan a fost urmata de sedinta Delegatiei Permanente, la care urma sa fie dat un vot de incredere pentru Tariceanu, atat ca presedinte de partid, cat si ca premier. Un alt vot era programat pentru chestiunea convovarii congresului extraordinar. Delegatia Permanenta a fost convocata in regim de urgenta, cu o seara inainte, in sedinta Comitetului Executiv al PNL. Conducerea centrala a partidului a incercat sa transeze disputele din partid printr-un vot. Surse liberale afirma ca a inceput sa slabeasca curentul favorabil revenirii lui Stolojan intr-o functie de decizie, in sedinta CEx numai liderul de la Neamt Gheorghe Stefan pledand pentru implicarea lui Stolojan. Mai mult, senatorul Norica Nicolai a fost unul dintre cei care au amintit ca Stolojan a fost cel care a abandonat partidul inaintea campaniei electorale. Mai mult, vicepresedintele Puiu Hasotti a spus chiar ca Stolojan nu trebuia sa se duca "slujbas" la Cotroceni, dupa ce a stat "pe scaunul Bratienilor".

MARATON. In ultimele zile, liberalii au facut un maraton al sedintelor si intrunirilor, alergand de la una la alta. Ziua de ieri a debutat cu o intrevedere a alesilor PNL cu premierul Calin Popescu Tariceanu, in care acesta le-a prezentat destul de vag discutia din ziua anterioara cu Stolojan.

SEPARARE
La finalul intalnirii, Stolojan a precizat ca una din solutiile avansate in interiorul partidului este ca functia de prim-ministru si de presedinte PNL sa fie exercitata de persoane diferite. El a acuzat scaderea credibilitatii PNL, cauzata de "inconsecventa politica". A mai spus ca Tariceanu nu a fost de acord cu separarea celor doua functii. Cat priveste votul de incredere pe care il asteapta Tariceanu, Stolojan a afirmat ca este normal, dar ca PNL are de rezolvat o problema pe termen mediu.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic pnl stolojan