Când Traian Băsescu a mulţumit serviciilor pentru că în premieră nu s-au amestecat în lupta electorală, el a mai tras o minciună gogonată. Serviciile secrete l-au alimentat din abunenţă cu informaţii despre contracandidaţi, iar acestea au fost utilizate de "beneficiar" în scop politic.
Filajul, urmăririle, interceptarea convorbirilor telefonice sau ambientale, intoxicările cu zvonuri - toate s-au constituit în arsenalul acestor instituţii aflate în subordinea lui Traian Băsescu şi folosite pentru discreditarea adversarilor. Cele mai elocvente mostre de "neimplicare" a agenţilor secreţi în operaţiuni de supraveghere în folosul lui Traian Băsescu sunt montajele fotografice distribuite prin mass-media în ultima săptămână, când tensiunea politică a atins cote înalte.
Întâlnirea din sediul fundaţiei lui Dinu Patriciu la care au participat Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Sorin Roşca Stănescu a fost monitorizată şi imagini succesive care surprindeau intrarea acestora în clădirea omului de afaceri au fost publicate la comandă. Interesant este că Academia Caţavencu, publicaţia care a găzduit munca fotografilor de la "Ochiul şi timpanul", nu a semnat fotografiile. Un alt episod "surprins" de paparazzi în vizita de la miezul nopţii de miercuri spre joi făcută de candidatul Geoană în locuinţa supravegheată a lui Vântu.
Imediat imaginile au fost postate tot de Academia Caţavencu şi imediat difuzate de Hotnews, agenţia de ştiri pro-Băsescu. La fel, pozele sunt anonime, dar informaţia a fost folosită până la epuizare de Traian Băsescu în confruntarea televizată de joi seară. Pentru utilizarea serviciilor secrete în lupta electorală, un preşedinte al SUA, Richard Nixon, a fost obligat să demisioneze. În România, utilizarea poliţiei politice a devenit în regimul Băsescu un mijloc folosit din plin pentru ocuparea postului de preşedinte al ţării.