Agenţia Naţională de integritate (ANI) l-a acuzat pe Crin Antonescu de "presiune politică", într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, în care se spune că acuzaţiile de "favoritism" pe care preşedintele Senatului le-a lansat la adresa inspectorilor ANI îi pune pe aceştia în siutaţia de presiune.
Antonescu a declarat, ieri, că odată cu modificarea statutului deputaţilor şi senatorilor ar trebui modificat şi statutul ANI astfel încât insituţia să aibă atribuții de sesizare a posibilelor încălcări ale legii şi a cerceta conflicte de interese, fără să se substituie Parchetului, deoarece Agenţia nu este instanţă judecătorească.
Preşedintele PNL a adăugat că ANI a dat dovadă de "favoritisme politice în privinţa cazurilor instrumentate".
"Având în vedere faptul că acuzațiile Președintelui Senatului, domnul Crin Antonescu, nu au fost însoțite de dovezi concrete care să susțină veridicitatea acestora, ele pot fi interpretate ca un mod de a pune o presiune politică nejustificată asupra inspectorilor de integritate. În același timp, acestea pot induce în eroare opinia publică referitor la activitatea Agenției Naționale de Integritate, care este investită prin lege să desfășoare activități în interesul cetățenilor", se arată în comunicatul ANI.
"În ceea ce privește acreditarea ideii că Agenția Națională de Integritate s-ar substitui instanțelor de judecată în exercitarea atribuțiilor ce-i revin și că actele emise de Agenție nu sunt supuse controlului judecătoresc, conform legii și a Constituției României, precizăm următoarele: Numai în situația în care persoana evaluată nu contestă în instanță, în termenul legal, actul Agenției Naționale de Integritate, acesta devine definitiv în termen de 15 zile de la comunicare și luarea la cunoștință de către persoana evaluată, conform Legii 176/2010 și a jurisprudenței instanțelor de judecată. Pentru exemplificare, menționăm faptul că procedura de contestare este similară cu cea aplicabilă pentru orice act administrativ emis de alte autorități, precum Agenția Națională de Administrare Fiscală, Poliția Rutieră etc. În situația în care actele nu sunt contestate, executarea lor devine obligatorie, având în vedere faptul că sunt emise de autorități investite prin lege cu prerogative de putere publică", se mai arată în comunicat.
Comunicatul a venit după ce preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, s-a plâns pe Facebook că preşedintele PNL "nu ratează nicio şansă să atace ANI".
"Preşedintele Senatului Crin Antonescu nu ratează nici o ocazie sa atace ANI în mass-media, aproape zilnic! Asta se cheamă presiune politică! Întotdeauna preşedintele Senatului face afirmaţii cu caracter general fără niciun fel de probe concrete. Este foarte grav pentru că vin de la persoana care ocupă a doua funcţie în stat! Nu este prima oară! Am mai avut declaraţii în acest sens. Dacă există o problemă oricine se poate adresa CNI. PNL are reprezentant în acest organism", a scris Georgescu.