x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CSAT - Strategia de securitate, adoptata

CSAT - Strategia de securitate, adoptata

de Oana Stancu Zamfir    |    18 Apr 2006   •   00:00
CSAT - Strategia de securitate, adoptata

Premierul Tariceanu a convocat ieri, inainte de sedinta CSAT, o conferinta-fulger la Palatul Victoria pentru a puncta ca are o serie de observatii la proiectul de strategie nationala ce urma sa fie dezbatut la Cotroceni si de care "spera" sa se tina cont.

Site-ul Administratiei Prezidentiale publica incepand de astazi controversatele Legi ale securitatii nationale, obiectul unei reale batalii politice intre presedintele Basescu si PNL.

Seful statului a decis sa raspunda solicitarii liberalilor de a face publice proiectele din pachetul legat de siguranta nationala, afisandu-le de astazi pe site-ul Presedintiei, insa numai dupa ce le-a adus la o forma pe care si-o "insuseste personal". Spre deosebire de forma lor initiala, pe care Basescu o descria drept "draft" si pe care nu dorea sa si-o asume, fiind vorba despre materiale propuse in mare parte de serviciile de informatii, actuala forma ar fi una elaborata la Cotroceni. "Legea de securitate nationala a Romaniei este cea din 1991. De aceea mi s-a parut ca trebuie sa depasesc jocul politicianist legat de aceste legi. Nu am avut alta solutie decat sa mi le asum public sau, daca vreti, politic, lansandu-le in dezbaterea publica intr-o forma care sa nu mai sperie pe nimeni. (...) Constatand ca apelul meu la comisiile parlamentare de a le da o forma care sa fie pusa in dezbaterea publica a fost transformat intr-o batalie cu presedintele Romaniei, am luat decizia sa invit structuri ale societatii civile, sa apelez la ministere si la implicarea directa chiar a mea in aducerea acestor legi la o forma care sa poata fi supusa dezbaterii. Acum sunt proiecte pe care, personal, mi le insusesc", a declarat presedintele dupa sedinta CSAT de ieri, precizand ca printre cei cu care a colaborat se numara German Marshall Fund, organizatie de prestigiu din SUA.

4 DIN 6. Timp de 30 de zile cele patru proiecte - Legea informatiilor si contrainformatiilor, Legea SRI, Legea SIE si Statutul ofiterului de informatii - sunt in dezbatere publica, dupa care Pachetul va fi asumat de Guvern. Celelalte doua legi din cele sase anuntate anterior, Legea apararii nationale si Legea privind sistemul national de management integrat al crizelor, sunt in elaborarea Guvernului.

"BUNA GUVERNARE". CSAT a adoptat ieri si strategia de securitate nationala, fara nici o obiectie, a anuntat presedintele. El nu a ezitat sa ironizeze solicitarea premierului Tariceanu de a fi eliminata proasta guvernare ca amenintare la securitatea nationala. "Am convingerea ca domnul prim-ministru a avut toata bunavointa, dar consilierii care i-au pregatit materialul nu au stiut ca acest concept, de buna guvernare, este inclus in tratatul constitutional si ca este un concept de baza al Constitutiei Europene si unul legat de tarile lumii a treia", a spus Basescu. Ca atare, premierul ar mai fi "tinut sa se renunte la un concept care este in Constitutia UE".

LUPA PE ARHIVELE PCR
CSAT a adoptat o hotarare conform careia toate institutiile care detin arhive ale fostei Securitati sunt obligate sa le predea pana la 30 mai CNSAS, mai putin dosare care tin de securitatea nationala, acestea urmand a fi analizate de o comisie speciala. MAI, MApN, SIE, SRI, si "daca exista la fostul Serviciu de Informatii al Ministerului Justitiei", sunt obligate sa transfere pe suport magnetic si datele pentru identificarea imediata a dosarelor. De asemenea, toate institutiile care detin arhive ale PCR sunt obligate sa le puna la dispozitia comisiei speciale care investigheaza crimele comunismului.

Primul-ministru, pe pozitii de forta

Premierul Tariceanu (foto) a convocat ieri, inainte de sedinta CSAT, o conferinta-fulger la Palatul Victoria pentru a puncta ca are o serie de observatii la proiectul de strategie nationala ce urma sa fie dezbatut la Cotroceni si de care "spera" sa se tina cont.

Cu aceasta conditie, Tariceanu urma sa isi dea ieri OK-ul pe document. "Subliniez ca am o serie de observatii de care doresc sa se tina seama si, cu aceasta conditie, voi fi de acord cu aprobarea documentului", si-a prezentat Calin Popescu Tariceanu pozitia. Primul-ministru nu a putut insa sa prezinte concret nici una dintre aceste observatii, caci, atat timp cat chiar proiectul de strategie este catalogat ca strict secret, nici adnotarile sale nu ar putea fi facute publice. Singurul moment in care se va afla totusi ce modificari a avut Tariceanu ar putea fi cand strategia de securitate, dupa ce va fi fost aprobata de CSAT, va ajunge in plenul Parlamentului.

GUVERNARE. Pana atunci insa, Tariceanu nu s-a aratat prea incantat de acea prevedere care stipuleaza ca "guvernarea ineficienta" este considerata un risc la adresa sigurantei nationale si a contestat conceptul. "Nu este vorba de guvernare eficienta, este vorba de un concept imprumutat din limbajul american si care poate induce anumite confuzii. Nu este un concept european, este vorba de asa-numitul concept al bunei guvernari, care se adreseaza in general statelor din lumea a treia. Consider ca nu este aplicabil Romaniei, care, daca ar avea probleme de buna guvernare, nu s-ar afla in situatia ca peste opt luni sa fie primita in UE", a spus premierul, care a conchis apoi: "Este sigur o problema in suspensie".

CARTOTECA SECURITATII. In plus, Tariceanu a anuntat ca va solicita ca CSAT sa adopte o hotarare care sa oblige serviciile de informatii sa predea si cartotecile si microfilmele aferente dosarelor ce au fost predate CNSAS. "Altfel, toata aceasta arhiva nu serveste la nimic, pentru ca ea nu poate fi cercetata fara a avea la dispozitie aceste elemente", a motivat premierul. Conform unei declaratii a lui Radu Timofte, acordata saptamana trecuta Mediafax, exista posibilitatea ca aceasta cartoteca sa fie incompleta, cuprinzand doar jumatate din totalul dosarelor Securitatii. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: tariceanu politic csat