UPDATE 20:09 - Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, a declarat ca nu comenteaza ipoteza vehiculata in presa, conform careia seful statului ar renunta la intentia de a reprezenta Romania la reuniunea Consiliului European de joi si vineri, pentru a evita o situatie similara cu precedentul polonez din 2008, cand presedintele de atunci, Lech Kaczynski, si premierul Donald Tusk s-au prezentat separat la o reuniune a Consiliului European, dupa o disputa asematoare cu cea din Romania ultimelor saptamani.
"Nu comentam nimic", a declarat Oprea pentru Mediafax, intrebat si daca Basescu si Ponta au avut deja o discutie, miercuri dupa-amiaza, privind reprezentarea la Summitul Consiliului European sau daca va avea loc in aceasta seara o intrevedere intre cei doi pe aceasta tema.
UPDATE 16:42 - Imediat dupa aflarea deciziei CCR, premierul Victor Ponta a declarat: "Consider ca avem obligatia de a incerca sa deblocam aceasta situatie. Nu putem functiona atfel. Maine voi merge la Bruxelles. Voi incerca sa reprezint punctul de vedere al Romaniei. In calitatea mea de prim ministru, voi merge sa reprezint interesele cetatenilor. Cred ca Presedintele nu va merge maine la Bruxelles. Am in spate legitimitatea data de Parlamentul Romaniei. Decizia CCR nu este o surpriza. Basescu a numit oameni la CCR. Practic, CCR a anuntat ca Romania este o republica prezidentiala.
UPDATE 16:20 - Curtea Constitutionala a decis ca presedintele este cel care trebuie sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din 28-29 iunie. Aceasta atributie poate fi delegata in mod expres de presedinte premierului.
"In sedinta din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea formulata de Presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte. La sedinta de judecata au participat, din partea Presedintelui Romaniei, domnul Stefan Deaconu, consilier prezidential, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, impreuna cu ministrul justitiei, domnul Titus Corlatean, si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, domnul Mircea Dusa.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.
In exercitarea atributiilor constitutionale, Presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre Presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Guvernului", se arata in comunicatul remis presei de catre CC.
UPDATE 14:20 - Plenul Curtii Constitutionale a fost suspendat. Sedinta urmeaza sa fie reluata la ora 15:00. Potrivit presedintelui Curtii, Augustin Zegrean, pana acum nu s-a incheiat deliberarea la primul punct al ordinii de zi a sedintei, respectiv conflictul reclamat de Presedintie in raport cu Guvernul.
UPDATE 11:10 - "Am aratat ca exista o decizie a Parlamentului Romaniei si exista o practica europeana in acest sens. Romania trebuie sa fie bine reprezentata. Nu putem trasforma Romania intr-o republica prezidentiala. Acest lucru il poate cere doar poporul roman prin modificarea Constitutiei. Presedintele are propriile sale atributii pe care trebuie sa le respecte. Nu se poate ca toate drepturile sa le aiba presedintele", a declarat premierul Ponta, la iesirea de la intalnirea cu judecatorii Curtii.
Judecatorii Curtii Constitutionale dezbat astazi sesizarea sesizarea presedintelui Traian Basescu privind conflictul juridic de natura constitutionala in cazul reprezentarii Romaniei la Consiliul European.
Ieri, premierul Victor Ponta a declarat ca in discutia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu luni, inainte de sedinta CSAT, nu a reusit sa il convinga pe seful statului sa mearga el la Bruxelles. Ponta a spus ca, in opinia sa, Romania va avea totusi un mandat de reprezentare comun si echilibrat.
Premierul Victor Ponta a declarat ca diferendul reclamat de presedinte la CCR este intre Presedintie si Parlament, iar judecatorii Curtii pot doar constata existenta unui conflict, care nu poate fi insa solutionat decat prin modificarea Constitutiei.
"Sunt surprins, pentru ca Administratia Prezidentiala tocmai declarase ca nu are niciun conflict cu Guvernul si acum aflu ca a cerut constatarea unui conflict intre presedinte si guvern. In al doilea rand, presedintele nu cu Guvernul trebuia sa ceara conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaratie politica referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a facut nimic in acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul presedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus premierul Victor Ponta.
El a precizat ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca exista un conflict intre puterile statului, atunci, conform Constitutiei si legii, acel conflict trebuie solutionat, lucru posibil insa prin modificarea Constitutiei.
"Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie solutionat prin modificarea Legii Constitutionale", a spus Ponta.
Tot ieri, premierul a mai declarat ca va merge astazi la Curtea Constitutionala. Intrebat daca va tine cont de decizia pe care Curtea o va adopta, Ponta a raspuns ca el trebuie sa tina cont de ceea ce a decis Parlamentul.
"Daca Curtea va decide ca exista un conflict intre Parlament si presedinte, nu sunt eu cel care trebuie sa-l rezolv. (...) Guvernul nu se afla in conflict cu presedintele pe aceasta tema. Daca presedintele se declara nemultumit de declaratia Parlamentului, atunci poate sa ceara Curtii constatarea unui conflict intre Parlament si presedinte", a mai spus Ponta, potrivit Mediafax.
In urma cu doua saptamani, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si doua abtineri, Declaratia propusa de USL potrivit careia primul-ministru, si nu presedintele, trebuie sa prezinte pozitia Romaniei la lucrarile Consiliului European din 28 iunie.
Presedintele Traian Basescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, in 20 iunie, o scrisoare in care ii atrage atentia ca participarea la Consiliul European fara mandat din partea sefului statului echivaleaza juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui.
"Va atrag atentia asupra faptului ca absenta unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei cu privire la mandatul participarii la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborata cu lipsa delegarii exprese a prim-ministrului in calitate de reprezentant al statului roman va echivala din punct de vedere juridic cu o insusire a unei atributii constitutionale a presedintelui Romaniei de catre prim-ministru", se arata in scrisoarea trimisa de presedinte, potrivit Antena 3.
Ministerul de Externe a transmis, in 20 iunie, la Comisia Europeana componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care ii include pe primul-ministru Victor Ponta ca sef al delegatiei, ministrul Afacerilor Externe si ministrul Afacerilor Europene, nu si pe presedintele Traian Basescu, anunta premierul Victor Ponta.
Presedintia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, inca din 19 iunie, o lista cu componenta delegatiei Romaniei pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar in aceasta, ca sef al delegatiei, era mentionat presedintele Traian Basescu.