x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Daca as castiga, Iliescu s-ar retrage"

"Daca as castiga, Iliescu s-ar retrage"

13 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
Presedintele PSD, Adrian Nastase, sustine ca, daca ar candida pentru un nou mandat si ar castiga sefia partidului, Ion Iliescu fie s-ar retrage din PSD, fie "ar cauta o alta solutie".
NICU AMURARITEI

ARGUMENT. Adrian Nastase considera ca, prin venirea lui Ion Iliescu la conducerea partidului, se asigura elementul de continuitate
"Daca eu as candida si as castiga, un numar de membri de partid ar considera ca se incearca o lovitura de palat, si Ion Iliescu fie s-ar retrage, ceea ce ar fi o pierdere electorala, fie ar fi, poate, tentat sa gaseasca o alta solutie in afara partidului. Eu cred ca nu aceasta este calea pentru partid in momentul de fata", a spus sambata la Suceava Adrian Nastase, intrebat de ce nu doreste sa candideze pentru un nou mandat de presedinte al PSD. El a mai aratat ca nu va candida impotriva lui Ion Iliescu si din cauza unor motive de ordin personal, de loialitate fata de fostul presedinte al Romaniei. "Am lucrat impreuna 15 ani si n-am sa procedez niciodata cum a procedat Traian Basescu cu Petre Roman", a spus Nastase, care a mai adaugat ca din punct de vedere obiectiv Ion Iliescu este necesar in echipa de conducere, iar din punct de vedere subiectiv "consider ca este vorba de o forma de loialitate in a lucra in continuare impreuna".

INCA UN MOTIV. Presedintele PSD a mai declarat ca modul in care actuala putere guverneaza Romania reprezinta un motiv in plus pentru ca Ion Iliescu sa fie ales presedinte al PSD, aratand ca actuala putere lucreaza mai mult pentru electoratul lui Ion Iliescu, "si nu pentru al lor". "Cu ceea ce se intampla in momentul de fata, eu am impresia ca puterea actuala lucreaza pentru electoratul lui Ion Iliescu, si nu pentru electoratul lor. Eu cred ca ceea ce se intampla in tara in momentul de fata ne determina sa accentuam sprijinul pentru aceasta formula de conducere", a spus Adrian Nastase. El a aratat ca, in prezent, in Romania, foarte multi oameni cred in mesajul transmis de Ion Iliescu, in special cei care "sunt nemultumiti de ceea ce s-a intamplat in ultimii ani si extrem de nemultumiti de statutul pe care il au". Nici Ion Iliescu nu s-a lasat mai prejos, laudandu-l pe Adrian Nastase. "Asa cum am gindit noi functia de presedinte executiv, care va coordona acest birou coordonator al departamentului care trebuie sa monitorizeze guvernarea actuala, sa pregateasca si sa sustina grupurile parlamentare in initiativa parlamentara, sa pregateasca politici in domeniu, omul cel mai calificat e Adrian Nastase. Dar cum anume se vor clarifica lucrurile in congres, asta e alta treaba", a spus Ion Iliescu.

"ILIESCU NU ESTE FONDATORUL PSD"
"Ion Iliescu nu poate fi considerat fondatorul PSD. Lucrurile nu pot fi spuse impotriva istoriei. PSD a fost fondat de Adrian Nastase - presedintele PDSR si Alexandru Athanasiu - presedintele PSDR. Dupa iunie 2002, am fost etichetati in tot felul, cand noi suntem adevarati social-democrati", a afirmat in cadrul sedintei BExJ al PSD Suceava, Florea Grapini, fost membru PSDR. Raspunzand acestei solicitari, presedintele PSD, Adrian Nastase, a explicat ca in contextul situatiei din 1990, Ion Iliescu poate fi considerat "fondator al Frontului Salvarii Nationale, si nu al PSD". Nastase a solicitat PSD Suceava sa asigure tiparirea unei brosuri, coordonata de Grapini, in care sa fie sintetizata istoria fondarii PSD. Brosura va fi multiplicata in 1.500 de exemplare, care urmeaza sa fie distribuite la Congresul PSD din 21 aprilie.

"SINUCIDERE POLITICA"
Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat ca, daca cineva ar "indrazni" sa-si asume raspunderea unei "rupturi" in partid, acela s-ar sinucide politic. "PSD nu a fost niciodata la un pas de ruptura. Nu cred ca cineva ar indrazni sa-si asume aceasta raspundere, sa provoace o ruptura in partid. Ar fi sinucidere politica. Ei, ca persoane, s-ar anihila, s-ar elimina din viata politica", a spus Iliescu. Cu o zi inainte, senatorul PSD Antonie Iorgovan afirmase intr-o conferinta de presa tinuta la Ploiesti, referindu-se la evenimentele petrecute in PSD la inceputul acestui an: "In aceste doua luni au fost momente in care mi-a fost teama de ruptura".

FMI
Adrian Nastase a avertizat ca in eventualitatea incetarii acordului cu FMI, riscurile pentru Romania "sunt foarte mari", mai ales in ceea ce priveste credibilitatea pe plan extern. Nastase considera ca actualul Guvern ar trebui sa trateze cu mai multa seriozitate relatia cu FMI. El a amintit ca la fel s-a procedat "in 1997 si atunci au rupt relatiile cu FMI si lucrul acesta ne-a costat enorm". "FMI face un fel de audit la nivelul stabilitatii macroeconomice si din acest punct de vedere toti cei care vor sa trateze cu Romania se uita la notele pe care le da FMI", a explicat Nastase.
×
Subiecte în articol: politic psd nastase iliescu adrian ion