Comisia de Administrație a Senatului a avizat, ieri, favorabil, proiectul de lege inițiat de Guvern cu privire la stabilirea datei alegerilor locale și a măsurilor pentru desfășurarea acestora. Teoretic, primarii și consiliile locale și județene urmează să fie aleși într-un singur tur, în data de 27 septembrie. Practic, USR și PMP vor să transforme acest singur tur în două sau chiar trei tururi, prin prelungirea votării de la una până la trei zile. Astăzi, Comisia Juridică a Senatului urmează să dea, la rândul ei, avizul pe acest proiect de lege, urmând a se da votul în Senat, după care problema se mută la Camera Deputaților, care este for decizional în acest sens.
Legea conform căreia data alegerilor locale urmează a fi stabilită pentru data de 27 septembrie 2020 a intrat în linie dreaptă. Varianta propusă de Guvernul Orban a trecut, fără modificări, de Comisia pentru Administrație din Senat. Conform proiectului de lege, data alegerilor se stabilește pentru ultima duminică a lunii septembrie, ocazie cu care vor fi alese consiliile locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor din București, primarii comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor Capitalei, Consiliul General al Municipiului București, primarul general al Capitalei, componența consiliilor județene și președinții de consilii județene.
În proiectul supus aprobării Parlamentului, pentru buna desfășurare a scrutinului, în condiții de pandemie, secțiile de votare pot fi stabilite și amplasate inclusiv în construcții ușoare și în containere metalice, organizate prin HG, cu respectarea standardelor Autorității Electorale Permanente. Cheltuielile pentru organizarea acestor secții vor fi suportate de la bugetul de stat.
Barna și Tomac vor locale ca la prezidențiale, în Diaspora
Astăzi, Comisia Juridică a Senatului urmează, la rândul ei, să avizeze acest proiect de lege. Numai că este posibil ca, de această dată, lucrurile să se modifice. USR a anunțat, ieri, printr-un comunicat de presă, că intenționează să formuleze amendamente, în special pentru prelungirea votării de la o zi, la două zile. Se invocă exact argumentele pentru care PNL și USR au militat pentru organizarea alegerilor locale, în principal pentru alegerea primarilor, în două tururi de scrutin. Teză asumată de primul Guvern Orban, fapt care a condus la demiterea Executivului prin moțiune de cenzură, în primăvara acestui an.
Există însă un amendament care va fi introdus de PMP, care propune, nici mai mult, nici mai puțin, decât derularea alegerilor locale timp de trei zile, asemenea votului pentru alegerea președintelui României organizat, anul trecut, în străinătate.
Mandate prelungite cu „cântec”
Alegerile locale, care ar fi trebuit să fie organizate, la termen, la sfârșitul lunii trecute, au fost amânate, ca urmare a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19. Inițial, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a prelungit mandatele aleșilor locali, OUG aprobat, cu modificări, de Parlamentul României. Atât legea de aprobare, cât și ordonanța au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. Motiv pentru care, în procedură de urgență, Legislativul a adoptat o nouă lege în acest sens, urmând ca data alegerilor să fie stabilită, în consens, de Executiv și de Parlament. Proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor administrației publice locale, cât și măsurile pentru desfășurarea și organizarea acestui scrutin are termen de adoptare tacită în 45 de zile.