x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu demisionează din Senat. Vezi cum explică pe blogul personal

Dan Voiculescu demisionează din Senat. Vezi cum explică pe blogul personal

de Mediafax    |    25 Iun 2012   •   13:44
Dan Voiculescu demisionează din Senat. Vezi cum explică pe blogul personal

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, si-a anuntat, azi, demisia din Senat, el spunand ca motivul este respingerea unui proiect privind dublarea sanctiunilor pentru evaziune fiscala.

Luni, intr-o postare pe blogul sau personal, senatorul Dan Voiculescu ofera explicatii pentru acest gest.

"Marti, 19 iunie, Comisia pentru buget din Senat a intocmit raport negativ pentru proiectul de lege prin care propuneam dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala. In acest fel, membrii comisiei au asumat punctul de vedere al Guvernului Ungureanu, cel care, in aprilie 2012, a propus respingerea proiectului, considerand ca marirea pedepselor pentru evaziune fiscala "nu se justifica" si nu corespunde politicii de "scadere a limitelor pedepselor"!

Intr-o tara in care economia subterana este estimata la 40 de miliarde de euro anual, decizia Comisiei pentru buget de a respinge dublarea pedepselor pentru evaziune fiscala este inexplicabila intr-un registru responsabil.

In mod evident, dublarea pedepselor nu elimina automat evaziunea fiscala, dar reprezinta un semnal extrem de necesar intr-o tara in care infractorii stau cateva luni la inchisoare, dar acumuleaza averi fabuloase prin evaziune fiscala. Sanctiunile actuale nu mai sperie pe nimeni, trebuie sa impunem noi standarde de severitate in raport cu evazionistii! Insotita de intarirea controlului, dublarea pedepselor ar aduce la bugetul de stat intre 3 si 5 miliarde de euro anual! Nu are Romania nevoie de 5 miliarde de euro?!

Am speranta ca plenul Senatului va infirma decizia Comisiei pentru buget si va adopta proiectul de lege privind dublarea pedepselor pentru evaziunea fiscala.

Economia subterana poate fi diminuata cu severitate penala, nu cu indulgenta!"

Voiculescu incearca sa-si promoveze propunerea inca de la inceputul acestui an. Acesta a trimis si o scrisoare deschisa catre fostul premier, Mihai Razvan Ungureanu, in care cerea sprijin pentru proiectul sau. O redam aici integral:

"Domnule Prim Ministru,
In luna mai 2010, in contextul in care demonstram ca exista alternativa la reducerile de pensii si salarii, atentionam ca economia subterana a ajuns la 40 de miliarde de euro si propuneam masuri concrete pentru combaterea acesteia. In ultimii doi ani, am revenit constant la aceste teme, solicitand Guvernului si institutiilor din subordine sa asume urgent si hotarat obiectivul combaterii eva­ziunii fiscale, fenomen care ne condamna la indatorare externa, saracie, nedreptate sociala si neincredere in mecanismele economiei de piata. Din pacate, premierul Boc nu a vrut, nu a stiut sau, mai probabil, nu a fost lasat sa raspunda acestor solicitari.

Aflandu-va la inceput de mandat, va solicit si dumneavoastra, domnule prim ministru, sa evitati logica rigida a rivalitatilor politice si sa aplicati cele mai eficiente masuri pentru eradicarea economiei subterane, acceptand inclusiv solutiile propuse de reprezentanti ai Opozitiei, care pot contribui efectiv la diminuarea practicilor evazio­niste. La 1 februarie 2012, am depus la Parlament, impreuna cu mai multi colegi senatori, o initiativa legislativa privind dublarea tuturor pedepselor pentru in­fractiunile de evaziune fiscala. Proiectul este apolitic. Analizati-l pe baza continutului, nu in functie de nu­mele si partidul initiatorilor, si sprijiniti-l! Altfel, obiectivul pe care l-ati anuntat in data de 17 februarie 2012, re­cuperarea in 60 de zile a 1,5% din PIB prin actiuni de combatere a eva­ziunii fiscale, nu va putea fi concretizat.

Un regim sanctionator sever, aplicat cu fermitate si sustinut de masuri com­plementare de incurajare a disci­pli­nei fiscale, poate atrage in zona fis­ca­lizata pana la 10 miliarde de euro in primele 12 luni de la intrarea in vi­goare a legii. Asadar, consider ca este absolut necesar, domnule prim mi­nistru, ca Guvernul sa sustina ini­ti­a­tiva legislativa privind dublarea sanc­tiunilor pentru infractiunile de eva­zi­une fiscala", scrie Dan Voiculescu.

Stire in curs de actualizare...

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu voiculescu demisie