Profesorul Dan Voiculescu susține, pe blogul personal, în legătură cu Ziua Justiției, că este nevoie de o dezbatere publică, echilibrată și consistentă asupra modalităților în care disfuncționalitățile sistemului pot fi depășite. Voiculescu arată că se impun cel puțin trei observații obiective cu privire la această temă.
Astfel, profesorul atrage atenția asupra faptului că, la o analiză lucidă a evoluției sistemului de justiție, în ultimii 30 de ani, „reiese că acest domeniu s-a aflat de multe ori sub presiunea factorului politic, apogeul intervenției politice consemnându-se în perioada 2005-2014, în mandatele lui Băsescu Traian, marcate de «protocoale secrete» și de instituirea «statului mafiot», formulă asumată explicit de fostul președinte”. O a doua chestiune se referă la faptul că multe dintre reformele din justiție operate în ultimii 30 de ani au fost coordonate politic și, invariabil, „au menținut sau au creat pârghii instituționale prin care actul de justiție să poată fi «adaptat» unor interese politice”.
Profesorul Dan Voiculescu susține, de asemenea, că „asumând, pe fond, consecințele rezultatelor referendumului inițiat de președintele Iohannis în anul 2019, cu privire la modalitățile de legiferare, este evident că majoritatea copleșitoare a românilor își doresc eliberarea justiției de orice presiuni politice. Concluzia este clară: reforma justiției ar trebui realizată transparent și competent de către specialiști din domeniul justiției, fără implicarea politicului”. Potrivit acestuia, pentru a ne elibera real de erorile trecutului și pentru a face din „statul de drept” o realitate autentică, „nu un slogan folosit pentru răfuieli politice, ar fi necesar să garantăm victimelor „statului mafiot” dreptul de a îndrepta abuzurile comise împotriva lor”.