După o ședință de câteva ore a Comitetului Executiv Național al PSD, social-democrații au decis să nu voteze, în Senat, Legea privind Carantina și Izolarea, în forma adoptată de Camera Deputaților, după ce, în spațiul public, specialiștii în drept constituțional au atras atenția că actul normativ propus aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, că, înainte de vot, Guvernul, prin prim-ministrul Ludovic Orban, prin ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dar și prin ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu se vor prezenta în Parlament, pentru a explica ce se dorește cu această lege. Mai mult, Ciolacu a subliniat că proiectul de lege, plecat de la Guvern, nu are avizul Ministerului Justiției și nici nu a fost discutat cu CSM.
“PSD nu va vota Legea carantinării, în Senat, până în momentul în care premierul Ludovic Orban sau ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vor veni în Parlament să lămurească anumite controverse”, a precizat, la finalul ședinței CEx, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat că nici prim-ministrul, nici ministrul Justiției, nici ministrul Sănătății nu au venit în Parlament să discute aspectele controversate din această lege. “A venit doar domnul Raed Arafat, în calitate de specialist, dar dumnealui nu este om politic și nu poate da un răspuns cu asumare politică. Acest lucru ar fi trebuit să-l facă primul ministru sau ministrul Justiției. Mai mult, legea, așa cum a fost înaintată către Parlament, nu a avut avizul Ministerului Justiției”, a adăugat acesta, anunțând ferm că legea nu va fi supusă votului până când Guvernul nu va veni să explice aspecte.
Marcel Ciolacu și-a exprimat dezamăgirea personală față de președintele României, Klaus Iohannis, “de la care m-aș fi așteptat să cheme partidele la consultări, să se consulte cu specialiștii, având în vedere cât de importantă este această lege”.
Românii riscă să fie supuși abuzurilor
Principalele puncte din lege care au determinat PSD să ia această decizie se referă la faptul că sunt vizați de prevederile legale românii bolnavi, dar și cei care nu au simptome și asupra cărora planează doar bănuiala că ar fi bolnavi, practic aceștia riscând să fie supuși oricând unor abuzuri.
“E a doua oară când PNL și Guvernul au lăsat România în vid legislativ. Nu știu cât mai putem suporta asemenea greșeli politice față de români și de România. Mai așteptăm o lună de zile să venim cu o lege la Parlament când lucrurile erau foarte clare. Restrângerile de drepturi se pot face doar prin lege. Legea e una proastă, așa cum a fost prezentată la Camera Deputaților și acum în Senat. Am încercat cu ONG -urile să avem o dezbatere la Camera Deputaților. O să încercăm și la Senat să avem o dezbatere cu organizațiile pentru drepturile și libertăților cetățenilor", a declarat Ciolacu.
Actul normativ a scos lumea în stradă
Reamintim faptul că proiectul de lege a suferit o serie de modificări, în Camera Deputaților, fiind adoptat, în cele din urmă, de prima cameră sesizătă, la finalul săptămânii trecute. Legea a ridicat o serie de controverse și, în weekend, a determinat câteva sute de persoane să iasă la protest, în Piața Victoriei, dar și la sediul PSD. Printre protestatari s-au numărat avocații Gheorghe Piperea și Dan Chitic. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu legat de faptul că, în Comisia Juridică a Senatului, legea va suferi din nou modificări, a dat naștere unor noi critici, în care se invocă încălcarea bicameralismului parlamentar, ceea ce va conduce la declararea actului normativ ca neconstitușional. „Nu vom aduce texte noi în lege, modificăm articole aflate în vigoare. Nu vor exista în lege introduse articole noi. Nu vor fi modificări fundamentale. Am avut discuția asta cu domnii Cazanciuc și Corlățean”, a conchis Marcel Ciolacu.