x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputații nu mai au voie să filmeze și să transmită pe Facebook, decât din bancă. Regulamentul Camerei, înăsprit

Deputații nu mai au voie să filmeze și să transmită pe Facebook, decât din bancă. Regulamentul Camerei, înăsprit

de Ion Alexandru    |    10 Feb 2022   •   07:10
Deputații nu mai au voie să filmeze și să transmită pe Facebook, decât din bancă. Regulamentul Camerei, înăsprit

Din 2016, până în 2020, scandalul politic în Parlament a fost „eticheta” cu care s-a remarcat USR, ca formă de protest, spuneau liderii de atunci ai formațiunii progresiste, împotriva guvernării PSD-ALDE.

După alegerile parlamentare din 2020, odată cu intrarea AUR în legislativ, USR s-a îndreptat, din acest punct de vedere, spre un con de umbră. Diferența dintre legislatura trecută și cea în curs este, însă, aceea că abia acum conducerea uneia dintre Camere a decis să ia măsuri. Acțiunile celor de la USR, printre care blocarea conferințelor de presă ale celor de la PSD, gesticularea de semne obscene de la tribuna Parlamentului, introducerea de protestatari #rezist în aula Palatului Parlamentului, transmisiunile pe rețelele de socializare a ședințelor de plen au rămas nesancționate. Însă, după ce liderul AUR, George Simion, l-a luat de gât pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, Camera Deputaților și-a modificat regulamentul. 

Începând de ieri, este interzisă utilizarea de către o altă persoană a cardului care permite unui deputat accesul la mijloacele electronice de vot. Tot de ieri, ședințele Camerei Deputaților se transmit, se înregistrează și se difuzează doar de către Camera Deputaților, prin mijloace electronice, și se stenografiază prin grija Secretariatului General. La fel se întâmplă și în cazul ședințelor Biroului Permanent și ale comitetului liderilor. Mai mult, ședințele Camerei Deputaților și ale comisiilor sunt transmise în direct sau sunt înregistrate și de către reprezentanții mass-media acreditați la Camera Deputaților.

Acestea sunt câteva dintre modificările operate, prin vot, la Regulamentul Camerei Deputaților. Astfel, se interzice transmiterea în direct prin alte mijloace a lucrărilor Camerei Deputaților. Există, totuși, o excepție, și anume aceea că deputații pot transmite în direct sau înregistra ședința Camerei Deputaților și ședințele comisiilor „numai din perimetrul din sala de ședințe grupului parlamentar la care este afiliat”.

O altă măsură adoptată este aceea a interzicerii violenței fizice, constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în injurii invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar.

Sancțiuni noi și inedite

Aceste măsuri au fost votate, ieri, de o majoritate a deputaților PSD, PNL și UDMR, după ce, la începutul acestei săptămâni, liderul AUR, George Simion, s-a dus la tribuna Camerei Deputaților, unde se afla ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe care l-a atins cu palma pe spate, strigându-i „Hoțule!”. Între Simion și Popescu a urmat un schimb de replici, președintele ședinței decizând să suspende lucrările, fără a mai supune la vot moțiunea simplă a celor de la USR împotriva ministrului Energiei. 

Însă măsurile adoptate în Regulamentul Camerei nu se opresc aici. În Hotărârea adoptată ieri, încălcarea interdicțiilor atrage automat evacuarea din sală a parlamentarului care nu se supune. Mai mult, se interzice participarea unui deputat la desfășurarea unui banner în sala de Plen sau în sălile comisiilor, înregistrarea sau transmiterea în direct, jignirile sau violența fizică. În acest sens, au fost introduse sancțiuni noi, care merg de la reținerea a 50 la sută din indemnizație pentru o perioadă de până la șase luni, reducerea luării de cuvânt la maximum zece secunde pe fiecare intervenție, pentru o perioadă de până la trei luni, sau chiar retragerea pentru o perioadă de până la șase luni a tuturor angajaților și a logisticii auto repartizate unui grup parlamentar.

Moțiunea împotriva lui Popescu nu a trecut

Pe acest fond, tot ieri, Camera Deputaților a supus la vot moțiunea simplă îndreptată împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Moțiunea a picat. Însă, există și două voturi din grupul PSD care au mers pentru sancționarea ministrului. A existat un vot pro-moțiune și din partea unui reprezentant PNL. Acesta susține, însă, că votul a fost unui împotriva moțiunii, dar a fost înregistrat eronat.

Parlamentul a dat dovadă de mult mai multă toleranță cu USR, în mandatul 2016-2020

Este pentru prima dată când în regulamentul unei camere parlamentare sunt introduse astfel de măsuri și sancțiuni. Iar motivația celor care au inițiat aceste modificări este aceea că „s-a degradat” activitatea parlamentară. Ținta este formațiunea AUR, în special liderul George Simion care filmează tot, transmite în direct pe rețelele de socializare și intră în conflict cu alți parlamentari. 

În legislatura trecută, genul acesta de practici reprezentau arsenalul celor de la USR. Spre exemplu, pe 18 iunie 2018, Cristian Ghinea (deputat la acel moment) a arătat gesturi obscene către reprezentanții PSD și ALDE, de la tribuna Camerei Deputaților (VEZI POZA).

Un alt episod controversat s-a consumat în 19 decembrie 2017, când deputatul USR Stelian Ion a intrat la lucrările Comisiei pentru modificarea legilor justiției cu o boxă mobilă, bruind ședința cu muzică de Bach, Mozzard sau Guest Who. Tot în 2017, fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, nu a fost lăsat să susțină o conferință de presă pe holul Parlamentului, fiind înconjurat de parlamentarii USR.

De asemenea, USR-iștii au protestat cu bannere în sala de plen, parlamentarii veneau la serviciu îmbrăcați în tricouri pe care scria „Fără penali” sau introduceau, ca invitați, reprezentanți ai grupării #rezist care, odată pătrunși în Parlament, protestau, se așezau pe podele și blocau circulația aleșilor. Niciuna dintre aceste manifestări, însă, nu a determinat vreun reprezentant al PSD, PNL sau UDMR să ceară și să voteze modificarea Regulamentului, în modul în care a fost făcută ieri.

USR, care, acum, susține că nu este de acord cu modul în care acționează cei de la AUR, a declarat, prin vocea lui Dan Barna, că va ataca la CCR prevederile din Hotărârea adoptată ieri, referitoare la interdicția de a filma și de a transmite în direct lucrările Parlamentului.

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu George Simion