x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Despagubiri - Rate pentru Regele Mihai

Despagubiri - Rate pentru Regele Mihai

23 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Sursa celor 30 de milioane de euro care vor fi acordate ca despagubiri Regelui Mihai va fi stabilita prin consultari cu FMI, iar banii vor fi platiti in transe. Romania se va consulta cu Fondul Monetar International pentru a stabili de unde vor fi luate cele 30 de milioane de euro, cat s-a hotarat ca va primi fostul Rege al Romaniei Mihai I drept despagubire pentru imobilele apartinand Domeniului Peles nerestituite si pentru bunurile din dotarea acestora.
ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
SURSE. Mihai Tanasescu spune ca Guvernul are doua variante pentru a-l despagubi pe fostul suveran: veniturile din privatizare si bugetul de stat
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a anuntat ieri ca sursele de provenienta a despagubirii de 30 de milioane de euro ce va fi acordata Regelui Mihai si prevazuta intr-un proiect de lege aprobat joi de Guvern vor fi stabilite pe baza consultarilor cu FMI. Tanasescu a precizat ca vor fi luate in calcul doua variante, una dintre acestea fiind reprezentata de veniturile obtinute din privatizare. "Nu am stabilit de unde se dau sumele, dar, probabil, vom avea in vedere, dupa consultarea pe care o vom avea cu Fondul Monetar, veniturile din privatizare", a spus Tanasescu. Cea de-a doua varianta, stipulata, in faza de redactare, in proiectul de lege aprobat de Guvern este ca respectiva suma de 30 de milioane de euro necesara despagubirii sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice. Ministrul Tanasescu a mai precizat ca acordarea sumei totale se va face esalonat, pe o anumita perioada, dar ca deocamdata acestea sunt "detalii" care nu au fost stabilite.

PRESEDINTIE. Presedintele Ion Iliescu a apreciat ieri ca retrocedarile banesti si in natura catre fostul rege al Romaniei Mihai 1 reprezinta un lucru "normal", care survine unor negocieri de mai multi ani. Seful statului a precizat ca respectivele negocieri au avut drept finalitate aceste "intelegeri".

DECIZIE. Cu doua zile in urma Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede plata unei despagubiri banesti in suma de 30 milioane de euro catre fostul Rege Mihai I, pentru imobilele nerestituite acestuia, apartinand Domeniului Peles, precum si pentru bunurile din dotarea acestora. De asemenea, fostului Rege i se va restitui in natura imobilul "Casa Cavalerilor" si va avea drept de folosinta asupra Palatului Elisabeta, impreuna cu familia, pe toata durata vietii. Desi raman in patrimoniul statului, Castelele Peles, Pelisor si Foisor vor putea fi folosite de catre fostul suveran Mihai I pentru organizarea unor evenimente deosebite. Astfel, dupa solutionarea notificarilor si actiunilor in justitie, orice obligatii reciproce dintre statul roman si fostul suveran al Romaniei Mihai I se vor stinge.

POZITIE

Secretariatul Majestatii Sale Regele Mihai I a transmis un comunicat referitor la proiectul Guvernului. "Majestatea Sa Regele a fost intotdeauna convins ca rezolvarea chestiunii proprietatii nu este numai un subiect juridic sau tehnic, fiindca implica in mare masura si aspecte complexe, emotionale si istorice pentru intreaga natiune. (…) Obiectivul a fost sa se obtina o intelegere completa, care sa reflecte dreptul inalienabil la proprietatea privata si sa rectifice nedreptatea morala comisa de dictatura comunista. In acelasi timp, orice intelegere trebuie sa ia in consideratie importanta istorica pe care proprietatile Regelui o au pentru intreaga natiune (...)". Majestatea Sa nu va consimti niciodata la o intelegere care ar dauna mostenirii culturale si spirituale a Romaniei. Dar, in acelasi timp, Regele nu va accepta nici o propunere care ar continua sa mentina incertitudinea in privinta diferentei clare care exista, si trebuie subliniata, intre proprietatea publica si cea privata. (…) Secretariatul a fost imputernicit de Majestatea Sa sa exprime acordul pentru actuala forma avansata de proiectul de lege.
×
Subiecte în articol: politic mihai