x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doar 27% dintre români spun, cu siguranță, că președintele Klaus Iohannis nu trebuie suspendat

Doar 27% dintre români spun, cu siguranță, că președintele Klaus Iohannis nu trebuie suspendat

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2020   •   09:02
Doar 27% dintre români spun, cu siguranță, că președintele Klaus Iohannis nu trebuie suspendat

Un sondaj CURS, realizat în luna decembrie, dă fiori reci Palatului Cotroceni. Deși, în acest moment, marea masă a persoanelor care au răspuns sunt de părere că, „probabil”, Klaus Iohannis nu ar trebui suspendat, iar 27% dintre cei chestionați consideră, cu siguranță, că acest demers nu trebuie să aibă loc. Tema suspendării președintelui a fost activată în spațiul public de declarațiile făcute de liderii noului partid parlamentar AUR, ca urmare a implicării lui Klaus Iohannis în campania electorală a Partidului Național Liberal, dar și a restricțiilor impuse românilor în anul pandemiei. 

 

Sondajul a fost realizat în perioada 17 - 21 decembrie 2020, pe populația adultă rezidentă din România, cu vârsta de 18 ani și peste, eșantionul reprezentativ fiind de 1.100 de persoane. Tipul eșantionului, conform CURS, a fost probabilist, multistadial și stratificat.

Astfel, la întrebarea „Există persoane care spun că ar trebui începută procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, dumneavoastră ce credeți, ar trebui suspendat sau nu?”, răspunsurile sunt demolatoare pentru actualul președinte.

Astfel, 9 la sută dintre respondenți sunt de părere că „cu siguranță trebuie suspendat”, iar 14 la sută au răspuns că „probabil ar trebui suspendat”. Cea mai mare pondere a răspunsurilor, în proporție de 45%, au arătat că „probabil nu ar trebui suspendat”, însă doar 27% au precizat faptul că „cu siguranță nu trebuie suspendat”. Restul de 5 la sută dintre cei intervievați nu au știut sau nu au dorit să răspundă. 

 

Parlamentul are ultimul cuvânt

 

De remarcat că procentul celor care spun că nu trebuie suspendat președintele este aproximativ egal cu scorul obținut de PNL la alegerile parlamentare, în timp ce persoanele care au răspuns cu da la această întrebare sunt, procentual vorbind, la aceeași cifră cu scorul obținut de AUR în data de 6 decembrie, la care se adaugă alte 14 procente care cred că președintele ar trebui suspendat. Răspunsurile majoritare, de 45%, nu sunt favorabile președintelui, ci, conform enunțului, respondenții au fost de părere că „probabil”, nu ar trebui suspendat.

Analiștii politici arată că, în acest moment, un eventual referendum pentru suspendare nu pare să aibă șanse, tema nu are potențial să devină una serioasă, mai ales că nu există nicio majoritate parlamentară care să demareze un asemenea proces. PSD s-a arătat, în mai multe rânduri, împotriva unui astfel de demers. 

Sondajul CURS are o marjă maximă de eroare la nivelul întregului eșantion de +/- 3 la sută, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor aleasă a fost CATI, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date furnizate de INS. 

 

Ultimul referendum de acest gen a avut loc în vara anului 2012

 

Conform articolului 95 din Constituție, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curții Constituționale Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Problema e că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. Ultimul referendum de acest tip a avut loc în data de 29 iulie 2012, când, pentru demiterea lui Traian Băsescu au votat 7,4 milioane de persoane. O „erată” la CCR a stabilit însă că nu a fost atins cvorumul necesar de 50% plus 1, pentru validarea rezultatelor.

 

Electoratul liberal nu dorește un asemenea demers. Electoratul AUR îl consideră necesar. 45% din populație ar înclina să spună că încă nu este momentul 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis