POLITIC
Din proiectul Aliantei privind instituirea "Orei ministeriale", prin care membrii Cabinetului sa fie obligati sa raspunda intrebarilor parlamentarilor, au ramas doar vorbe.
GABRIELA ANTONIU, MONICA IORDACHE
|
PE TUSA. In noul sediu al Senatului din Palatul Parlamentului exista un ceas elvetian. "Ora ministeriala", este incerta, ca si mutarea Senatului in noul sediu |
Un
proiect al Aliantei PNL-PD prevede instituirea orei ministeriale, in fiecare zi de marti urmand ca ministrii sa vina in plenul Camerei Deputatilor si Senatului pentru a raspunde intrebarilor parlamentarilor. O data pe luna va fi asteptat premierul, iar in celelalte zile de marti, vor veni ceilalti ministri, prin rotatie si in functie de domeniul vizat de intrebari. Liderul PD, Emil Boc, afirma recent ca instituirea orei ministeriale va fi discutata in primul rand cu colegii liberali si ulterior cu ceilalti parteneri de guvernare si va fi concretizata intr-o propunere de modificare a Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului. Pana acum, nu a fost initiata o propunere de modificare a Regulamentului in acest sens.
IN ASTEPTARE. La Senat, comisia care trebuie sa modifice Regulamentul asteapta inca amendamentele de la senatori. La Camera, deputatii din comisia de specialitate s-au ocupat intr-adevar de modificarea Regulamentului, dar pe tema neconstitutionalitatii unor prevederi din acest document. Este vorba despre articolul 25, potrivit caruia "oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare". Vicepresedintele comisiei pentru Regulament al Camerei, liberalul Mircea Iustian, ne-a declarat insa ca reprezentantii Aliantei vor propune la 19 martie ca, la cererea unei treimi din numarul total al deputatilor sau a premierului insusi, sa fie dezbateri
politice cu participarea sefului Executivului pe probleme de interes major din viata politica, economica si sociala.
PREZENTA FIRAVA. Pana una-alta, cativa ministri se tin de programul obisnuit de intrebari si interpelari. Spre exemplu, luni seara au fost prezenti in Senat ministrul Finantelor, Ionut Popescu, cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur, si cel al Apararii, Teodor Atanasiu. Cei trei sunt insa singurele prezente obisnuite in Senat de la inceperea acestei sesiuni parlamentare, ceilalti ministri preferand sa isi trimita secretarii de stat pentru a raspunde intrebarilor si interpelarilor parlamentare.
O situatie similara se regaseste si la Camera Deputatilor. De la inceputul anului si pana in prezent, deputatii au adresat ministrilor peste 150 de intrebari si interpelari. Ca si la Senat, ministrii care au venit sa le raspunda personal deputatilor au fost foarte putini, in cele mai multe cazuri fiind trimisi secretari de stat. Au raspuns curiozitatii alesilor ministrul Justitiei, Monica Macovei, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, si cel al Integrarii Europene, Ene Dinga.
DECIZIE. Acum doua luni, parlamentarii liberali s-au reunit la Brasov, fiind prezent si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. El afirma atunci ca Guvernul a luat o decizie prin care ministrii sunt obligati sa fie prezenti in Parlament pentru raspunsuri la intrebarile senatorilor si deputatilor. "Intentia este aceea de a intari comunicarea dintre Executiv si Legislativ, iar prezenta ministrilor in Parlament va fi monitorizata si se vor face chiar liste de prezenta in acest sens", preciza Olteanu. Se pare insa ca nu a fost de ajuns.