Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa a declarat, azi, ca membrii comisiei constituite pentru organizarea reactualizarii listei electorale vor lucra strict pe lege si vor face propuneri conform prevederilor Legii referendumului si a cerintelor Curtii Constitutionale.
"O sa comentez mai mult dupa ce sedinta comisiei pe care am constituit-o la minister se va termina si dupa ce vor fi elaborate cateva variante de lucru", a spus Mircea Dusa, dupa intalnirea cu sefii structurilor centrale din Ministerul Administratiei si Internelor, la care a participat si ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe.
Ministrul de Interne a dat asigurari ca reactualizarea listelor electorale se va face asa cum prevede Legea referendumului si cum a cerut Curtea Constitutionala.
"Se va lucra strict pe lege", a mai spus Mircea Dusa.
Intrebat despre organizarea unui mini-recensamant pentru actualizarea listelor electorale, ministrul Mircea Dusa a spus ca va da mai multe detalii despre acest subiect dupa sedinta de Guvern de marti.
Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa si ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, s-au intalnit, marti, cu sefii structurilor centrale din MAI.
Discutiile au avut loc la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, fiind prima intalnire de lucru a ministrilor Mircea Dusa si Radu Stroe cu sefii structurilor din MAI.
Mircea Dusa si Radu Stroe ii inlocuiesc pe Ioan Rus si Victor Paul Dobre, care si-au anuntat, luni, demisiile din functii.
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, la ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functie a noilor ministri, ca are convigerea ca Mircea Dusa si Radu Stroe, impreuna cu institutiile si oamenii care sunt in subordinea lor, "vor raspunde exact la ceea ce exact Curtea Constitutionala (CC) a cerut" privind referendumul.
Crin Antonescu a opinat ca "lucrurile sunt foarte clare" si ca CC, prin comunicatul si prin motivarea pe care a dat-o acestui comunicat, a spus foarte limpede ce doreste si considera ca este de obligatia Guvernului sa-i puna la dispozitie, iar "Guvernul ii va pune".
Premierul Victor Ponta a declarat ca un colectiv de tehnicieni condus de noii ministri pentru Administratie si Interne, Radu Stroe si Mircea Dusa, va prezenta, marti, in sedinta de Guvern, actele normative necesare punerii in aplicare a solicitarii Curtii Constitutionale adresate Legislativului.
Intrebat daca, in urma adresei transmise luni Guvernului de catre Curtea Constitutionala, va mai urma un mini-recensamant, Ponta a precizat: "Exista un colectiv la care au lucrat si cei doi ministri demisionari Rus si Dobre, la care a lucrat si Mircea Dusa, pe care il va coordona acum ca ministru al Administratiie si Internelor, alaturi de Radu Stroe".
"Acel colectiv, maine (marti - n.r.), va veni in sedinta de Guvern cu actele normative necesare, va pune in aplicare exact ceea ce Curtea a solicitat. Eu nu vreau sa comentez mai mult decat atat", a adaugat Ponta.
Intrebat daca mini-recensamantul va continua, Ponta a raspuns: "Pot sa va spun maine (marti - n.r.) ce va propune acest colectiv de tehnicieni pentru adoptarea in sedinta de Guvern ca procedura de indeplinire a solicitarii imperative facuta de Curte catre Guvern".
In 2 august, Curtea Constitutionala anunta ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente.
O zi mai tarziu, Curtea Constitutionala a preschimbat din 12 septembrie in 31 august termenul pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului.
Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la 31 august sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie.
In 6 august, Curtea Constitutionala a revenit cu o adresa catre Guvern in care preciza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie, nu "actualizarea listelor" de alegatori.
Amanarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curtii in datele de 1 si 2 august, de catre Serviciul de Evidenta a Populatiei al MAI.
Seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, a anuntat, luni, Ministerul Public.
Sursa citata a precizat ca in baza acestor liste electorale permanente actualizate in termenele si conditiile prevazute de legislatia in materie, privind numarul de 18.292.514 cetateni cu drept de vot, s-a organizat si desfasurat referendumul national din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei.
Adresa comunicata Curtii Constitutionale in 2 august, conform careia MAI nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente, releva "o indeplinire defectuoasa cu stiinta a atributiilor de serviciu" din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis CC.
Prin aceasta fapta a chestorului Manoloiu ar fi fost cauzata "o tulburare insemnata relatiilor sociale privind evidenta persoanelor cu drept de vot si a au fost afectate acele relatii sociale a caror normala desfasurare si dezvoltare nu este posibila fara indeplinirea cu corectitudine a indatoririlor de serviciu de catre functionarii publici sau alti functionari", spun anchetatorii.