x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ei sunt israelienii din umbra PSD

Ei sunt israelienii din umbra PSD

de Georgiana Ionita    |    19 Dec 2016   •   09:37
Ei sunt israelienii din umbra PSD

O echipă de strategi israelieni cu un palmares impresionant a făcut posbilă victoria PSD în alegerile parlamentare. După ce au lucrat pentru nume precum Shimon Peres sau Benjamin Netanyahu, experții israelieni Moshe Klughaft și Sefi Shaked au dirijat campania social-democraţilor și l-au învățat pe Liviu Dragnea cum să comunice cu electoratul de centru-stânga, dar și cu adverasarii politici.

 

După înfrângerea catastrofală de la alegerile prezidențiale din 2014, PSD a schimbat macazul și a apelat la doi strategi israelieni care să se ocupe de campania electorală, mișcare care s-a dovedit una câştigătoare pentru Liviu Dragnea. Potrivit Jerusalem Post,  Moshe Klughaft, unul dintre cei doi strategi PSD, a devenit cunoscut după succesul ca strateg-şef al partidului Căminul Evreiesc (al evreilor ultraortodocşi). Klughaft s-a aflat și în spatele unui protest al rezerviştilor, după al doilea război cu Libanul (2006), care a readus dreapta la putere în Israel. Omul lui Dragnea s-a implicat şi într-o campanie de promovare a studierii matematicii care l-a avut în prim-plan pe fostul preşedinte israelian Shimon Peres. Celălalt strateg angajat de PSD, Sefi Shaked, s-a ocupat de campaniile premierului Benjamin Netanyahu și ale președintelui partidului Shas (partid religios ultraortodox), Arye Deri. Israelienii au împrumutat modelul patriotic american prin care Donald Trump a câștigat cursa pentru Casa Albă (n.r. - “Make America great again”) și l-au aplicat plaiurilor mioritice, prin sloganul ”Îndrăzneşte să crezi în România”, alăturat unor mesaje folosite de obicei de partide de dreapta, menite să impresioneze și electoratul de centru-stânga. Jurnaliştii de la Jerusalem Post au mai observat că spre deosebire de vechiul mod de abordare al PSD, care în trecut făcea propagandă prin diverși politicieni cu cravată care prezentau mesaje pompoase electoratului, social-democrații au folosit de data aceasta fețe necunoscute, tineri și bătrâni care au transmis mesaje emoționante adepţilor PSD.

 

“Au avut bani mai mulţi”

Felix Tătaru, unul dintre strategii din spatele campaniei electorale a liberalilor, spune că între PSD şi PNL diferențele de buget au fost uriașe. “PSD a avut bugete mai mari, a fost o discrepanță majoră”, a declarat Tătaru într-un interviu. Cât despre mediul online, strategul tradiţional al dreptei consideră că PSD a fost marea surpriză a campaniei electorale. “A avut o campanie pe reţelele sociale destul de eficientă. Contrar aşteptărilor şi a părerii generale că Facebook e punctul lor slab, PSD a avut o armată de oameni care reacţionau la tot. Orice posta un liberal, săreau pe el cinci pesedişti, astfel încât primele comentarii la postare erau toate negative”, a explicat Tătaru.

 

Felix Tătaru, strateg PNL: Dacă e să comparăm scorurile de încredere ale primilor zece lideri de la PNL cu primii zece de la PSD o să ajungem la concluzia că liberalii au scos un procent bun la alegeri.

×
Subiecte în articol: Moshe Klughaft Sefi Shaked liviu dragnea