x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Udrea îl scade pe Traian Băsescu

Elena Udrea îl scade pe Traian Băsescu

de Aniela Nine    |    Mihaela Matachita    |    22 Aug 2009   •   00:00
Elena Udrea îl scade pe Traian Băsescu
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional



Scandalul Elena Udrea are ecouri şi în mass-media internaţională. Agenţia americană de ştiri Associated Press relatează despre influenţa politică a ministrului Udrea, o apropiată a preşedintelui Băsescu, şi notează că acest scandal îi scade popularitatea acestuia tocmai în anul unor noi alegeri prezidenţiale. În barometrele Insomar, Băsescu a scăzut de la 60% intenţie de vot în ianuarie la numai 35,7% în iulie.

"Ministrul Turismului din Ro­mâ­­nia sfidează ancheta Par­la­men­­tului", se intitulează o ştire a agenţiei americane de ştiri Asso­ciated Press, în care se relatează despre scandalul Elena Udrea, despre influenţa ei politică şi despre faptul că popularitatea preşedintelui scade din cauza acesteia. "Udrea este apropiată preşedintelui Traian Băsescu şi se spune că acesta o consideră cel mai bun ministru al României", arată AP. Agenţia adaugă că ministrul Turismului, Elena Udrea, "este considerată cel mai puternic politician din România, după preşedinte, din cauza legăturilor ei cu Băsescu".

Referindu-se la prezidenţialele din toamnă, la care este de aşteptat ca Băsescu să încerce să fie reales, AP arată că, potrivit sondajelor, popularitatea preşedintelui a scăzut în ultimele săptămâni, "în parte din cauza modului în care este percepută public Elena Udrea". Ministrul Turismului a declarat joi la Parlament că îi va da în judecată pe membrii comisiei parlamentare de anchetă a modului în care a folosit fondurile ministerului.  


EBA ŞI RIDZI, ALTE SCANDALURI
Elena Udrea nu este primul apropiat al lui Traian Băsescu care are parte de comentarii acide în presa internaţională ca urmare a prestaţiei sale, prestaţie care a atras şi scăderea în sondaje a preşedintelui. Presa internaţioanlă a relatat acid dorinţa fiicei preşedintelui de a candida pentru Parlamentul European, Elena Băsescu fiind prezentată ca fiind cunoscută mai mult pentru greşelile de gramatică şi defilările pe podium decât pentru capacităţile politice.

Astfel, în martie, tot Associated Press publica un comentariu care "radiografia" fără milă candidatul EBA. "Elena Băsescu ţopăie pe podiumurile de modă, petrece în cluburi până la ore târzii şi mutilează gramatica. Să fie ea ceea ce are nevoie Parlamentul European? Ea candidează pentru un mandat, cu toate că unul din criticii ei a caracterizat-o drept o păpuşă Barbie", nota Associated Press.

Prezentată ca un politician atipic, al cărei părinte se întâmplă a fi preşedintele României, scria AP, Elena Băsescu se înfăţişează românului cu drept de vot cu "buze umflate, înţepate parcă de albină, păr până la brâu şi hăinuţe trendy". Ulterior, Associated Press a preluat şi de­cla­ra­ţiile conform cărora Elena Băsescu sus­ţi­nea legalizarea canabisului, care au fost reflectate pe prima pagina a ziarelor. Eco­urile candidaturii Elenei Băsescu au ajuns şi în Marea Britanie. "Deşi în mod clar brunetă, Elena Băsescu a fost comparată cu blonda platinată Hilton, iar potenţialii alegători o pot aprecia online, văzând-o tolanită pe scaune de maşină sau călare pe un cal culcat. Ea este fiica lui Traian Basescu, preşedintele României, şi candidează ca independent pentru Parlament, în strigăte puternice de nepotism", scria Daily Telegraph. În EUObserver, "fermecătoarea Elena Băsescu" a fost prezentată ca fiind faimoasă pentru gafele şi greşelile sale gramaticale.

Nici scandalul Ridzi, prietenă declarată a Elenei Băsescu şi percepută ca apropiată a familiei prezidenţiale, nu a fost ratat de presa internaţională, media din Germania sau Spania relatând despre deturnarea banilor din bugetul Ministerului Turismului.

Între timp, intenţia de vot a românilor în privinţa preşedintelui Băsescu a în­registrat pe tot parcursul anului 2009 un trend abrupt descendent, ajungând în iu­lie la aproape jumătate din procentul în­registrat în ianuarie. Astfel, poziţionat la începutul anului în barometrul Insomar la aproape 60% din intenţia de vot, Traian Băsescu înregistra în aprilie un scor electoral de 38,1%, în mai scădea la 37,5%, pentru ca în iulie, în plin scandal Ridzi, să obţină numai 35,7% din opţiunea electorală a românilor, aşa cum a fost ea măsurată de Insomar.

×
Subiecte în articol: politic