x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exclusiv Antena3 - Vezi DECIZIA CCR de invalidare a referendumului

Exclusiv Antena3 - Vezi DECIZIA CCR de invalidare a referendumului

22 Aug 2012   •   13:18
Exclusiv Antena3 - Vezi DECIZIA CCR de invalidare a referendumului

Curtea Constitutionala a trimis miercuri Parlamentului decizia de invalidarea a referendumului din 29 iulie. Cititi textul integral in fisierul atasat. Iata punctele principale:

• Curtea Constitutionala s-a intrunit in Plen pentru a verifica daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezuItateIor referendumului.

• La solicitarea Presedintelui suspendat al Romaniei, domnuI Traian Basescu, termenul de judecata a fost preschimbat de la data de 31 august 2012 la data de 21 august 2012, in vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a acestei cauze, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica care se rasfrange direct asupra economiei nationale".

• Guvemul a comunicat Curtii Constitutionale o serie de date rezultate in baza comunicarilor oficiale apartinand unor institutii publice

• Conform comunicarii Directiei pentru Evidenta Populatiei si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, "34.654 persoane trebuie radiate de catre primari si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din subordinea consiliilor locale, din Iistele electoraIe permanente utilizate ia referendumul national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei", dupa cum urmeaza: persoane decedate 26.066; persoane avand statutul de cetatean romfin cu domiciIiulIn strainatate 4.475; persoane care au pierdut cetatenia romana -151; persoane fara drept de vot 3.414; persoane bolnave care si.-au pierdut drepturile electorale 199; persoane cu corectii CNP - 349.

• Conform comunicarii primite de la Directia Generala pentru Relatiile cu Institutia Prefectului, exista un numar de 512.379 persoane ale caror acte de identitate au expirat si nu au fost reinnoite pana in ziua votului inclusiv.

• Din datele centralizate pana la momentul transmiterii adresei exista un numar de 3.052.397 persoane cu drept legal de sedere in afara Romaniei

• Datele comunicate, cea mare parte, nu au legatura cu solicitarea formulata de Curte.

• Astfel, numarul de persoane ale caror acte de identitate au expirat nu priveste aceasta solicitare, intrucat expirarea actelor de identitate, in sine, nu determina eliminarea persoanelor in cauza de pe listele electorale permanente. Potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, listele electorale permanente cuprind "cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv", legislatia electorala nefacand nici o distinctie care sa permita interpretarea potrivit careia expirarea actului de identitate atrage eliminarea persoanelor care "indeplinesc conditiile mentionate de pe aceste liste. Curtea retine ca doar exercitarea dreptului de vot este conditionata de prezentarea unui act de identitate valabil, nu insa si existenta acestui drept.

• Tot astfel, nu priveste solicitarea formulata de Curte numarul persoaneIor 'cu drept legal de sedere in afara Romaniei" aI caror domiciliu se afla in Romania, intrucat aceste persoane sunt cuprinse in listele electorale permanente, in conditiile prevazute de dispozitiile art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004, mai sus citate, coroborate cu dispozitiile art.7 alin.(1) din acelasi act normativ, potrivit caruia "Listele electorale permanente se intocmesc pe comune, orase si municipii, dupa caz, si cuprind toti alegatorii care domiciliaza in comuna, orastul sau municipiul pentru care ele au fost intocmite". Acest temei juridic este invocat si de Guvern in raspunsul sau, in care se face distinctie intre cetatenii romani cu domiciliul in Romania si cei cu domiciliul in strainatate.

• Potrivit datelor comunicate de Guvem, din numarul total de 3.052.397 cu drept de sedere in afara Romaniei, au domiciliul in strainatate numai 469.810 cetateni romani, restul pana la 3.052.397 fiind cetateni romani cu dorniciliul in Romania.

• Potrivit acelorasi date comunicate de Guvern, din numarul de 469.810 cetateni romani cu domiciliul in strainatate, numai 4.475 cetateni se regaseau pe listele electorale permanente la data de 10 iulie 2012 si, prin urmare, numai cu acest numar (din numarul total de 3.052.397 comunicat) ar fi trebuit actualizate aceste liste.

• Guvernul mai precizeaza ca acest numar 4.475 cetateni este deja luat in calcul in scrisoarea sa, fiind cuprins in comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Datelor, adica in numarul total de de 34.654 persoane care trebuie radiate de catre primari si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din listele electorale perrnanente utilizate la referendumul national din data de 29 iulie 2012.

• In concluzie, singurul numar care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat in considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urma, respectiv 34.654 persoane, reprezentand: persoane decedate, persoane avand statutul de cetatean rornan cu domiciliul in strainatate, persoane care au pierdut cetatenia romana persoane fara drept de vot, persoane bolnave psihic care si-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corectii CNP. De altfel, numai cu privire la aceste persoane se arata de catre Guvern ca "trebuie radiate de catre primari si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din subordinea consiliilor locale, din listele electorale

• Curtea constata ca rezultatul referendumului depinde de indeplinirea cumulativa a doua conditii: una referitoare la numarul minim de cetateni care trebuie sa participe la referendum pentru ca acesta sa fie valabil (cvorumul legal de participare) si una privitoare la numarul de voturi valabil exprimate, care determina rezultatul referendumului. Aceste conditii sunt prevazute in art.5 alin.(2) si, respectiv, art.10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desrasurarea referendumului.

• Din examinarea documentelor transmise de Biroul Electoral Central rezulta ca referendumul s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor prevazute de lege, neinregistrandu-se incalcari sau incidente de natura sa conduca la indeplinirea sau neindeplinirea cvorumului de prezenta la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului.

• Scrisoarea Guvemului Romaniei din data de 20 august 2012, mai sus analizata, releva o diferenta in minus de 34.654 persoane fata de numarul persoanelor inscrise pe listele electorale permanente transmis de Biroul Electoral Central, persoane cu privire la care se arata ca trebuie radiate de catre primari si serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor din listele electorale perrnanente utilizate la referendumul national din data de 29 iulie 2012.

• Cu privire la aceste date comunicate de Guvern, Curtea Constitutionala constata ca nu are atributii in procedura actualizarii listelor electorale permanente si, prin urmare, nu poate opera modificari in liste electorale. Ceea ce poate constata Curtea, potrivit competentei sale, este numai daca diferenta de date transmisa este de natura sa conduca la indeplinirea sau nelindeplinirea cvorumului de prezenta la vot, respectiv la modificarea rezultatului referendumului. Or, este evident, din compararea datelor comunicate de Biroul Electoral Central, respectiv de Guvern, ca nu exista o astfel de situatie.

• Ca urmare, avand in vedere ca la referendumul national din data de 29 iulie 2012, din totalul de 18,292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8,459.053 de persoane, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit.i) din Constitutie, ale art.11 alin. (1) lit. B c), ale art.46 alin.(1) si ale art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si ale art.5 alin.(2) si art.45 alin.(1) si (3) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare, Cu majoritatea de voturi prevazuta de art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992, CURTEA CONSTITUTIONALA in umele legii HOTARASTE:

1. Constata ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost respectata.

2. Confirma rezultatele referendumului national din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns 'DA" la intrebarea 'Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns 'NU".

3. Constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil in conformitate eu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

4. La data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, inceteaza interimatul domnului George - Crin Laurentiu Antonescu in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

5. De la data publicarii prezentel hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei.

×