x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Executivul Orban va da piept cu Parlamentul după… sărbătoarea morților

Executivul Orban va da piept cu Parlamentul după… sărbătoarea morților

de Ion Alexandru    |    29 Oct 2019   •   09:41
Executivul Orban va da piept cu Parlamentul după… sărbătoarea morților

 

 

Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au stabilit, ieri, cu majoritate, să respingă calendarul propus de premierul desemnat, Ludovic Orban, pentru audierea candidaților pentru posturile de miniștri și pentru votul de învestitură în Parlament. Orban ar fi vrut să apară în fața Plenului mâine, însă nu se poate, deoarece „se comemorează tragedia de la Colectiv”. Nu se poate, însă, nici joi, deoarece vineri este Sărbătoarea morților la catolici. Astfel încât, deși audierile vor avea loc astăzi, dar și mâine, votul concret urmează a se da lunea următoare. Asta, în măsura în care va exista cvorum de ședință. PSD a reafirmat, prim vocea președintelui Camerei Deputaților, că nu va fi prezent în sală în ziua votului pentru instalarea Guvernului PNL la Palatul Victoria.

 

Programul propus de Ludovic Orban și înaintat Birourilor Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților viza ca fiecare ministru propus să fie audiat în comisiile de specialitate ieri și azi, iar votul în Plen să se dea mâine. Însă acest plan a picat, cu 13 voturi împotrivă, 11 pentru, o abținere și o absență, Concret, abținerea a aparținut reprezentantului Pro România, Daniel Constantin, în timp ce membrul UDMR a lipsit. Pro România a propus o altă variantă, ca audierile să se facă marți și miercuri, iar joi să fie votul de învestitură. A picat și această propunere. Miza, spun surse politice, pentru care a fost făcută această a doua propunere este că vineri se sărbătorește „ziua morților”, eveniment la care vor participa, în teritoriu, toți cei 30 de parlamentari UDMR, ceea ce ar fi însemnat că Guvernul Orban nu ar fi putut beneficia de votul acestei formațiuni. La final, de comun acord, s-a stabilit ca audierile miniștrilor propuși să se facă astăzi și mânie, iar votul să se dea luni, 4 noiembrie.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a și explicat, plastic, de ce nu s-a putut nici cum a vrut PNL, nici cum a vrut Pro România: „Nu este potrivită data de 30 octombrie, pentru că, pe 30, în urmă cu patru ani, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv. Nici joi nu este oportun, pentru că vineri este sărbătoarea morților la catolici.

 

Orban este încrezător

Ludovic Orban se declară nemulțumit de acest deznodământ. În final, cu jumătate de gură, a precizat că acceptă ziua de 4 noiembrie în vederea votului de învestitură. „Am anunţat din capul locului că, neavând majoritate în Birourile permanente reunite, așteptarea noastră este limitată ca ei să ţină cont de argumentele mai mult decât solide pe care le-am formulat pentru a susţine propunerea calendarului de învestitură pe care am făcut-o. Asta este, lumea îi va judeca.

Dacă în ciuda acestor argumente și a acestor urgenţe majore pe care le-am prezentat, dacă în ciuda cutumelor pentru guvernele lor, ei din niște calcule electoraliste și politicianiste, să nu le spun de altă natură, decid un alt calendar de învestitură, asta e. Vom merge pe calendarul care este hotărât de Birourile permanente reunite, în conformitate cu Constituţia și cu regulamentul ședinţelor comune și vom obţine învestitura Guvernului atunci când va avea loc votul în plen”, a precizat premierul desemnat.

 

Reacție contradictorie după o vizită la DNA

PSD, care deține 201 senatori și deputați, fiind cel mai mare partid parlamentar, va participa cu membri la audierile miniștrilor în comisiile reunite, însă nu se va afa în sală, pe 4 noiembrie, la votul de învestitură. „Vom avea activităţi la grup. Parlamentarii vor fi la serviciu, dacă sunt parlamentari, trebuie să fie la serviciu. Exclus ca PSD să participe luni la constituirea cvorumului”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, susţinând că nu este atributul opoziţiei să asigure cvorumul. Acesta a adăugat că, în comisii, PSD va avea atitudinea unui partid de opoziție.

Pe de altă parte, ieri a avut loc un episod mai puțin obișnuit. Unul dintre cei mai influenți parlamentari social-democrați, Paul Stănescu, a fost citat, dimineață, la sediul DNA, unde a dat o declarație de martor într-un dosar de corupție. După finalizarea audierilor, Paul Stănescu a precizat că, din punctul lui de vedere, „ca om politic și ca cetățean al acestei țări, acest guvern trebuie învestit”. Stănescu a adăugat, însă, că se va conforma deciziei partidului.

×