x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fără angajament de loialitate faţă de premier

Fără angajament de loialitate faţă de premier

de Aniela Nine    |    21 Iul 2009   •   00:00

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care elimină criteriul loialităţii faţă de premier prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă 3/2009 prin care se restructura Departamentul de Control al Guvernului şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF).



Anunţul a fost făcut ieri de ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, noul proiect de lege a fost înaintat Parlamentului şi, pentru a nu se crea vid legislativ, proiectul ar trebui adoptat în maximum 45 de zile. Pentru a se încadra în acest termen, proiectul de lege ar trebui adoptat în sesiunea extraordinară a Camerei Deputaţilor de săptămâna viitoare.

MOTIVAREA CCR
În motivarea deciziei prin care a statuat că este neconstituţională ordonanţa de urgenţă privind DLAF şi Corpul de Control al primului-ministru, Curtea Constituţională (CC) arată că prin criteriul subiectiv al încrederii premierului sunt încălcate Codul Muncii, principiul egalităţii drepturilor şi dreptul la muncă. Condiţia încrederii acordate de primul-ministru, mai arată CCR, constituie "premisele încheierii sau încetării unor contracte individuale de muncă pe baza unor criterii aleatorii, pur subiective, deşi ceea ce trebuie să guverneze aceste raporturi este competenţa profesională care întotdeauna poate fi evaluată pe criterii obiective".

De asemenea, instanţa constituţională a stabilit că ordonanţa încalcă, pe lângă dispoziţiile articolului 41 din Constituţie, şi principiul constituţional al egalităţii cetăţenilor în drepturi, "de vreme ce acestea introduc o condiţie care se constituie într-o derogare nejustificată de la prevederile Codului Muncii, poziţionând persoanele vizate într-o situaţie de vădită inegalitate juridică în raport cu ceilalţi angajaţi".

×
Subiecte în articol: politic