Revenind însă la prezența lui Klaus Iohannis la congresul PNL de mâine, nu este pentru prima dată când președintele României forțează limitele constituționale pentru a se implica în chestiunile politice ale PNL.
Încă de la preluarea primului său mandat la Palatul Cotroceni, la finalul anului 2014, Klaus Iohannis și-a exprimat dorința de a avea „guvernul lui”. Ceea ce s-a și întâmplat, în noiembrie 2015, după demisia lui Victor Ponta și instalarea Guvernului tehnocrat, condus de Dacian Cioloș. După alegerile parlamentare din 2016, odată cu victoria zdrobitore a PSD, Iohannis a refuzat să nominalizeze prima propunere de premier din partea social-democraților, acceptând-o, cu chiu, cu vai, abia pe a doua. După care, președintele a declanșat un adevărat război politic împotriva fostului partid de guvernământ.
Anul 2019, al alegerilor europarlamentare și prezidențiale, a adus cea mai mare infuzie de încălcări ale limitelor constituționale de către un președinte în funcție, miza fiind optimizarea rezultatului electoral al Partidului Național Liberal. Președintele a organizat un referendum, odată cu alegerile europarlamentare, care a ridicat scorul PNL în acest alegeri de la puțin peste 20 de procente, la 27 de procente. Iar în pragul alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a mandatat PNL să răstoarne guvernul PSD, prin moțiune de cenzură, cu sprijinul ALDE și Pro România. Mai mult, după ce, în sfâșit, și-a impus „guvernul lui”, la conducerea căruia l-a instalat pe Ludovic Orban, președintele a mărturisit că realizarea cea mai importantă a primului său mandat la Palatul Cotroceni a fost „dărâmarea guvernului PSD”.
Planul lui Klaus Iohannis în anul 2020 a fost de a genera declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, bazându-se pe scorurile din sondajele de opinie care dădeau PNL la un procent de aproximativ 40 la sută. Iar acest plan aproape că i-a reușit, odată cu depunerea de către PSD a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, în februarie 2020. După ce Orban a fost demis, Klaus Iohannis l-a nominalizat tot pe Orban să formeze un nou guvern. Ulterior, liderul PNL și-a depus mandatul, fiind nominalizat Florin Cîțu. Actualul premier a fugit, efectiv, de la ședința de plen a Parlamentului în care urma să fie validat, iar Klaus Iohannis l-a renominalizat ca premier pe Ludovic Orban, cel demis cu nici o lună înainte de către Parlament.
În pre-campania și campania electorală aferentă alegerilor parlamentare din decembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a făcut propagandă necontenită PNL, fiind prezent la multe mitinguri și acțiuni ale acestei formațiuni politice. Șeful statului și-a permis să facă campanie electorală liberalilor chiar și cu ocazia festivității atipice, prilejuită de celebrarea zilei de 1 Decembrie, la Arcul de Triumf. Anterior, în timpul alegerilor locale, chiar cu puține zile înainte de scrutinul din septembrie, Iohannis l-a convocat, în secret, la Palatul Cotroceni, pe candidatul PNL la Primăria Capitalei, Nicușor Dan.
După pierderea alegerilor parlamentare de către PNL, președintele i-a cerut lui Ludovic Orban să demisioneze de la Palatul Victoria și a refuzat să nominalizeze un premier de la PSD, partid care a câștigat alegerile parlamentare. Iar acest premier impus de la Cotroceni a fost Florin Cîțu, pe care, acum, Iohannis îl susține pentru a prelua conducerea Partidului Național Liberal.