Demisia lui Emil Boc ar putea fi o avertizare pentru politicienii est-europeni, sustine un cercetator roman din Statele Unite, intr-un comentariu publicat de Financial Times.
Cornel Ban, doctor in relatii internationale si politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA, sustine ca plecarea lui Emil Boc de la Palatul Victoria este mai degraba rezultatul calculului electoral calm decat al panicii in fata protestelor populare. "Acest lucru are o semnificatie mai extinsa, deoarece ar putea fi canarul din mina pentru regiune", afirma specialistul.
Potrivit lui Ban, aceasta demisie ar putea semnala ca pretul social al austeritatii si privatizarea unor servicii de baza nu mai pot fi ignorate de politicienii est-europeni in aceasta perioada in care imprumuturile si emigrarea nu mai reprezinta solutii viabile pentru cetatenii din statele postcomuniste.
In al doilea rand, protestele au servit nu numai ca supapa pentru frustrarea antiguvernamentala, ci si ca loc de deliberare in legatura cu reformele necesare. Aceste deliberari au permis aparitia pe scena societatii civile a primelor organizatii cu origini de stanga din Romania si a unor retele a caror diversitate si critica a varietatii capitalismului din Romania au luat prin surprindere autoritatile.
Cornel Ban a absolvit doctoratul la Universitatea din Maryland cu disertatia "Neoliberalismul in transformare: Idei si schimbari economice in Spania si Romania". Ban este director adjunct al Programului Studii de Dezvoltare la Institutul Watson pentru studii Internationale din cadrul Universitatii Brown din Rhode Island.