x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Roman: Este greu de înțeles de ce PSD se teme atât de mult de votul românilor din diaspora

Florin Roman: Este greu de înțeles de ce PSD se teme atât de mult de votul românilor din diaspora

14 Sep 2020   •   17:46
Florin Roman: Este greu de înțeles de ce PSD se teme atât de mult de votul românilor din diaspora

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat, luni, că este greu de înțeles de ce PSD se teme de votul românilor din diaspora.

„Amendamentul prin care cetăţenii români din diaspora aveau dreptul de a vota sâmbătă şi duminică la alegerile parlamentare, susţinut de PNL, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor. Iniţial, acest amendament a fost respins de PSD în Comisia juridică, dar insistenţele parlamentarilor PNL pentru ca românii din diaspora să voteze în două zile, în condiţii de siguranţă medicală, au avut câştig de cauză. Este greu de înţeles de ce PSD se teme atât de mult de votul românilor din diaspora, ţinând cont de faptul că, pe fondul pandemiei de COVID-19, unele ţări nu permit deschiderea de secţii de votare", a declarat Roman în cadrul unei declarații de presă.

De asemnea, Roman a declarat că PSD a refuzat și discutarea proiectelor de lege initiate de PNL prin care s-a propus creșterea numărului de parlamentari pentru diaspora.

„PNL solicită PSD să oprească lupta împotriva propriilor cetăţeni. După ce şi-a gazat şi bătut propriul popor şi diaspora pe data de 10 august (n.r. - 2018), acum PSD se opune votului electronic şi creşterii numărului de parlamentari pentru milioanele de români din diaspora. În 6 decembrie, trebuie să le achităm prin vot nota de plată pentru toate aceste mizerii", a mai spus liderul deputaților PNL.

Amendamentul prin care românii din diaspora vor avea la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile parlamentare din decembrie, inițiat de USR și susținut, ulterior, în Camera Deputaților de PNL și PSD, a fost adoptat de plenul Camerei, luni, 14 septembrie, cu 160 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și cinci abțineri.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până luni, pentru alegerile parlamentare din acest an, s-au înscris peste 6.000 de români din diaspora pentru votul prin corespondență și peste 1.800 pentru votul la secția de votare.

Conform legislației actuale, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secție de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.

Românii din diaspora se pot înscrie pe portalul www.votstrainatate.ro.

 

×