x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fuziunea PD-PLD va crea o criză

Fuziunea PD-PLD va crea o criză

de Monica Iordache Apostol    |    05 Dec 2007   •   00:00
Fuziunea PD-PLD va crea o criză

Prin fuziunea PD-PLD s-a creat o criză care ar putea duce la plecarea unor oameni din partidul lui Stolojan. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PLD Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi, fost preşedinte al filialei locale a PNL.

Prin fuziunea PD-PLD s-a creat o criză care ar putea duce la plecarea unor oameni din partidul lui Stolojan, anunţă liderul PLD Bistriţa-Năsăud, Sabin Ilieşi. Nici PD nu se simte mai bine, tensiunile mocnind şi in filiale şi la vărf.


Ilieşi a declarat ieri că filiala pe care el o conduce ar putea fi părăsită de acele persoane care au venit la PLD tocmai pentru a intra in competiţie cu primarii PD, ale căror locuri doreau să le ia la viitoarele alegeri locale. "Noi am dorit dintotdeauna formarea polului de centru dreapta. Cănd eram la PNL am incercat să-l construim de jos in sus, dar se pare că nu ne-a ieşit. Acum se face invers, de sus in jos, şi, chiar dacă pare forţat, poate că acum trebuia să se intămple. Cu siguranţă s-a creat o criză şi s-ar putea ca oamenii nemulţumiţi să plece. Vorbesc despre acei oameni care au venit la noi in ideea de a candida la nivel local impotriva unor democraţi. Acum nu ştiu dacă vor mai avea şansa aceasta, fiindcă raportul intre PD şi PLD este de la şase la patru", a spus Ilieşi. Surse democrate au declarat pentru NewsIn că mai multe filiale ale PD sunt nemulţumite de proiectul fuziunii. Liderii celor două partide s-au intălnit iar ieri-dimineaţă, pentru a discuta "chestiuni organizatorice", după cum a declarat preşedintele PD, Emil Boc. La finalul discuţiei, Boc şi-a trădat nervozitatea, avertizăndu-i pe ziarişti să nu-l mai asalteze cu intrebări, că nu vrea să devină "agresiv".


PLD, AVANTAJAT. Preşedintele Consiliului Naţional al PLD, Valeriu Stoica, spune că PDL va păstra "curentele ideologice" ale celor două formaţiuni. "Partidul va funcţiona după modelul moţiunilor. In toate partidele există curente, dar ele nu sunt recunoscute. Asta duce la tensiuni. Dacă ar fi recunoscute, ar deveni o forţă care impinge partidul inainte", a explicat Stoica. Potrivit unor surse din PLD, la congresul noului partid, care ar trebui să aibă loc in ianuarie, se va folosi acest sistem al moţiunilor, urmănd să fie depuse una democrată şi una liberală, fiecare pentru un număr de funcţii.

Aceleaşi surse spun că Stolojan ar putea candida la funcţia de preşedinte executiv, deşi pănă la congres s-a stabilit o conducere a PDL formată dintr-un preşedinte, Emil Boc, şi doi primvicepreşedinţi, Theodor Stolojan şi Vasile Blaga. De altfel, Valeriu Stoica a declarat că poziţia pe care o va ocupa Stolojan in noua conducere, ce va fi aleasă, potrivit acestuia, abia in 2009, este "o chestiune" care se negociază şi, "in orice caz, va avea o funcţie proeminentă, ca şef al curentului liberal in acest partid". La acest moment, liderii PD şi PLD negociază la sănge posturile din conducerea interimară a viitorului PDL, existănd discuţii, susţin surse din cele două partide, citate de Mediafax, ca Theodor Stolojan să preia funcţia de preşedinte executiv, iar Vasile Blaga să fie unic primvicepreşedinte sau secretar general.Â

monica.iordache@jurnalul.ro




Doctrina de la Golden Blitz

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că preşedintele Traian Băsescu a aplicat principiul "eu te-am făcut, eu te omor" in relaţia cu PD, preşedintele de facto al noii formaţiuni fiind Theodor Stolojan. Liderul PC, Dan Voiculescu, consideră că "intrarea PLD in PD" reprezintă "intoarcerea la matcă a unui grupuscul a cărui singură misiune a fost distrugerea liberalilor", rezultănd "un partid de valeţi, cu doctrina scrisă la Golden Blitz".



×
Subiecte în articol: politic