Cătălin Tolontan a postat pe blogul său, tolo.ro, pasaje din interviul pe care Mircea Geoană l-a acordat Gazetei sporturilor şi care va fi publicat în ediţia de mâine a acestui cotidian.
Cătălin Tolontan apreciază dialogul ca fiind neaşteptat, trecând prin sensibile şi complicate pentru candidatul Geoană, care susţine că "nu-mi spuneţi că sondajele mă arată favorit, votanţii vor decide asta", şi care admite că "am început să-mi gîndesc echipa pentru Cotroceni".
"Am avut un complex al lui Traian Băsescu, dar acum el e o umbră palidă"
● Aveţi emoţii pentru dezbaterea de la televiziuni de mîine?
● Nu. Sigur, puţine emoţii pentru un moment important, dar nu mai mult.
● Deci nu credeţi că Traian Băsescu e mai bun ca dumneavoastră la aceste întîlniri.
● Nu e mai bun. Am depăşit de mult timp un complex care a fost creat în 2004 după înfrîngerea de la Bucureşti. A existat, dar nu mai e. Astăzi, după cinci ani, Băsescu e umbra palidă a ceea ce a fost.
"Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic şi puţin cam turbulent"
● Domnule Geoană, felicitări, aseară a apărut un element surpriză! Pe Realitatea TV, Doina Cornea a declarat că susţine proiectul dumneavoastră. Ce calităţi umane găsiţi în doamna Cornea?
● În primul rînd curajul. Să fii înainte de 1989 împotriva lui Ceauşescu înseamnă foarte mult curaj. După '89 au apărut foarte mulţi viteji. Curajul şi tăria de a spune lucrurile pe nume. Inclusiv lucruri care nu ne-au convenit nouă, cei de la PSD. Doamna Cornea a fost un ardent adversar al partidului nostru pe vremea cînd domnul Iliescu era preşedinte. Dar faptul că oameni din această zonă înţeleg că Traian Băsescu reprezintă un dezbinator şi un provocator de deziluzii nu este meritul meu. Meritul meu şi al lui Crin Antonescu este acela de a trece peste nişte falii vechi şi profunde în societate, peste un adevărat complex istoric, care datează de 20 de ani.
● OK, s-au terminat felicitările şi mi-aţi dat răspunsul care-mi ajută întrebarea următoare. Cu acelaşi curaj şi cu aceeaşi onestitate de a spune lucruri, dezvăluiţi-i doamnei Cornea ce aţi vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu înainte de campania electorală!
● Nimic despre politică!
● Despre ce, nu despre ce nu, domnule Geoană.
● Am vorbit cu Vântu despre sistemul financiar-bancar din România, despre modul în care putem găsi resurse inclusiv pe piaţa de capital pentru a putea să capitalizăm economia românească, atît de deşertificată de lipsa de capital şi de creditare. Asta am vorbit. Şi asta am vorbit şi cu domnul Patriciu şi cu domnul Păunescu, care prin B1TV îl sprijină pe domnul Băsescu. Nu trebuie să-ţi placă cineva sau să fii fan al acestor oameni care au averi puţin cam mari pentru gustul meu pentru a le putea recunoaşte o mică competenţă.
● Dar nu e riscant să discutaţi ca potenţial preşedinte al României despre sistemul financiar-bancar cu un om ca domnul Vântu, condamnat la doi ani la închisoare pentru fals în dosarul Băncii Internaţionale de Dezvoltare? În final, procesul s-a stopat pentru că fapta s-a prescris.
● Nu-mi place domnul Vântu. Aici sînt de acord cu domnul Băsescu. Nu-mi place Sorin Ovidiu Vântu. Mi se pare şi malefic şi puţin cam turbulent. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să-i recunoşti o mică competenţă într-o zonă profesională unde, pînă una alta, se pare că se pricepe.
● Dar ştiaţi că e malefic cînd v-aţi întîlnit. De cîte ori v-aţi întîlnit?
● De două sau de trei ori. Dar m-am întîlnit şi cu alţi patroni de presă. Cu domnul Ringier, căruia nu i-am cerut nici o favoare faţă de Evenimentul Zilei, care are o tentă portocalie. M-am întîlnit şi cu Adrian Sârbu, pe care l-am cununat împreună cu Mihaela, şi căruia, de asemenea, nu i-am cerut nici o favoare din perspectiva trustului său, şi vedeţi cît de neutru a fost ProTV în această campanie.
● Cu domnul Vântu n-aţi discutat nimic despre Realitatea?
● Nimic.
● Dar ştiţi că partidele finanţează televiziunile cu bani publici, prin miniştrii, ca să-şi asigure imagine pentru partide sau pentru oameni politici?
● Da, ştiu.
● Aceasta a fost esenţa cazului Ridzi, însă nu s-a întîmplat doar la PD-L, ci şi la PSD. Masiv în cazul guvernării Năstase.
● Practicile acestea vor înceta dacă voi ajunge preşedinte.
● Cum garantaţi?
● Prin domnul Johannis. Care e curat şi vine din afara acestor jocuri.
articol preluat de pe blogul lui Cătălin Tolontan - tolo.ro