Mircea Geoană a mai spus că reprezentanţii FMI au spus "răspicat" că Guvernul va fi obligat să crească taxele şi impozitele, dacă reducerea salariilor şi pensiilor nu va produce rezultatele scontate. "Sunt extrem de sceptic că aceste măsuri pot fi aprobate. Dacă acest lucru nu va fi posibil - delegaţia FMI a spus-o extrem de clar , de răspicat - în condiţiile în care nu se îndeplineşte întocmai acest program, atunci Guvernul va fi obligat să se reîntoarcă la problema creşterii taxelor şi impozitelor. Aceste lucurri nu sunt negociabile pentru cei de la FMI", a declarat Geoană.El a arătat că decizia privind reducerile salariilor şi pensiilor este una politică, luată de PDL. "Este decizia politică a PDL - această variantă pe care eu o consider greşită. Dar dacă acest proiect nu va aduce rezultatele scontate şi nu va duce la reducerea deficitului bugetar, evident că în următoarele săptămâni şi luni se vor reîntoarce cu o altă variantă şi acolo va trebui să mergem pe un subiect diferit", a spus Geoană.
El a mai spuscă reprezentanţii Fondului au transmis că măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor sunt quasi-permanente, fiind aplicate atât timp cât deficitul bugetar va fi unul mare. "Am întrebat dacă aceste măsuri sunt temporare sau nu. Răspunsul a fost evaziv: «Ele vor fi aplicate atâta vreme cât deficitul se va afla în respectivele zone. Dacă economia va creşte şi aveţi mai multe resurse, puteţi să reveniţi»", a spus Geoană. El a arătat că nu este vorba de o reducere a salariilor şi pensiilor pe trei sau şase luni, aşa cum se spunea, ci de una "quasi-permanentă". "Deci nu este vorba de o reducere pe trei luni, pe şase luni, ci este vorba de o reducere - dacă se va întâmpla, sper să nu - de o reducere quasi- permanentă, pentru că este clar că în clipa în care umbli cu astfel de reduceri este greu să anticipezi că vom putea să avem atât de multe resurse, încât să readucem pensiile şi salariile în acest loc", a spus Geoană.
Potrivit preşedintelui Senatului, din discuţiile cu reprezentanţii FMI nu a reieşit un răspuns concludent şi coerent privind relansarea economică, păstrarea locurilor de muncă sau repornirea creditării. "Nu am avut un răspuns concludent şi cred că nimeni nu poate să spună în acest moment dacă aceste măsuri vor contribui la relansarea economică şi la păstrarea locruilor de muncă. În evaluările pe care noi le-am făcut, aceste măsuri vor duce la contracţie economică suplimentară, la şomaj suplimentar inclusiv în sectorul privat", a spus Geoană. El a arătat că nu a existat un răspuns coerent nici în privinţa repornirii creditării. "Nu am avut un răspuns coerent cu privire la repornirea creditării de către băncile din România. Acest lucru întârzie, în pofida scăderii brutale, accelerate şi pozitive a dobânzii de referinţă a BNR", a spus Geoană.