Mircea Geoană a incercat ieri să minimalizeze tensiunile din partid, refuzănd să comenteze propunerea lui Adrian Năstase privind conducerea colectivă şi numind scenariile legate de un posibil Congres extraordinar drept "năzbătii" şi "intoxicări".
"Nu cred că această propunere trebuie comentată prea mult. Inţeleg raţiunile acesteia, dar in acest moment avem priorităţi mult mai grave, mult mai serioase şi incercăm să ne găndim la viitor, nu la trecut", a declarat ieri Mircea Geoană, chestionat in legătură cu ideea lui Năstase de instalare in fruntea PSD a unei conduceri colective. Liderul PSD nu a dorit insă să spună mai multe pe marginea acestui subiect, explicănd că reacţiile colegilor săi din conducerea partidului, din cursul zilei de joi, reprezintă "răspunsul nostru colectiv". Intrebat şi in privinţa posibilităţii organizării unui Congres extraordinar (scenariu dezbătut in partid şi care are drept ţintă debarcarea acestuia de la şefia PSD), Geoană a fost mai deschis, dar mult mai agresiv. "Congres la ce? La PNL? Eu inţeleg dorinţa unor comentatori şi in presă să se ţină prima pagină a ziarelor cu ce se intămplă la PSD. (...) Misiunea mea nu se va incheia decăt in 2009, cănd vom finaliza doi ani de campanie electorală permanentă. Orice discuţie, orice năzbătie, orice intoxicare, orice articol fabricat şi plantat printr-un ziar sau altul cu privire la alte teme din partid sunt complet false", a ripostat nervos Geoană, continuănd pe acelaşi ton: "Uitaţi aceste subiecte. Dacă vreţi să scrieţi in continuare, sunteţi bineveniţi, dar nu există nici o posibilitate ca in perioada de campanie prelungită, permanentă, dură, grea, totală, noi să ne ocupăm de probleme legate de conducerea partidului in loc de probleme care sunt cu adevărat importante. Cei care mai speculează in presă, in spaţiul virtual (n.r. - aluzie la comentariile postate de Adrian Năstase pe blogul personal), sunt nişte amăgiri, nişte născociri, care ii indepărtează şi nu ii apropie de partid".
MOŢIUNEA, LA VOT. Căt priveşte moţiunea de cenzură, Geoană nu a putut spune foarte clar dacă depunerea acesteia mai este certă sau nu. "Am avut o decizie a Comitetului Executiv privind introducerea moţiunii de cenzură şi vom avea şi altă decizie (n.r. - la Comitetul Executiv Naţional de săptămăna viitoare) cu privire la finalitatea acestei moţiuni. Decizia se va lua prin vot, toţi vor trebui să se supună majorităţii, şi cei care au votat impotrivă vor trebui să se supună", a precizat Geoană. Intrebat dacă işi va depune mandatul in situaţia in care Comitetul Executiv Naţional nu va confirma prin vot depunerea moţiunii, Geoană a răspuns ironic: "Este o intrebare simpatică pentru o conferinţă de presă, dar nu reflectă decizia unui organism democratic de partid".