x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană refuză confruntarea

Geoană refuză confruntarea

de Lavinia Dimancea    |    15 Sep 2007   •   00:00
Geoană refuză confruntarea

Mircea Geoană a incercat ieri să minimalizeze tensiunile din partid, refuzănd să comenteze propunerea lui Adrian Năstase privind conducerea colectivă şi numind scenariile legate de un posibil Congres extraordinar drept "năzbătii" şi "intoxicări".

"Nu cred că această propunere trebuie comentată prea mult. Inţeleg raţiunile acesteia, dar in acest moment avem priorităţi mult mai grave, mult mai serioase şi incercăm să ne găndim la viitor, nu la trecut", a declarat ieri Mircea Geoană, chestionat in legătură cu ideea lui Năstase de instalare in fruntea PSD a unei conduceri colective. Liderul PSD nu a dorit insă să spună mai multe pe marginea acestui subiect, explicănd că reacţiile colegilor săi din conducerea partidului, din cursul zilei de joi, reprezintă "răspunsul nostru colectiv". Intrebat şi in privinţa posibilităţii organizării unui Congres extraordinar (scenariu dezbătut in partid şi care are drept ţintă debarcarea acestuia de la şefia PSD), Geoană a fost mai deschis, dar mult mai agresiv. "Congres la ce? La PNL? Eu inţeleg dorinţa unor comentatori şi in presă să se ţină prima pagină a ziarelor cu ce se intămplă la PSD. (...) Misiunea mea nu se va incheia decăt in 2009, cănd vom finaliza doi ani de campanie electorală permanentă. Orice discuţie, orice năzbătie, orice intoxicare, orice articol fabricat şi plantat printr-un ziar sau altul cu privire la alte teme din partid sunt complet false", a ripostat nervos Geoană, continuănd pe acelaşi ton: "Uitaţi aceste subiecte. Dacă vreţi să scrieţi in continuare, sunteţi bineveniţi, dar nu există nici o posibilitate ca in perioada de campanie prelungită, permanentă, dură, grea, totală, noi să ne ocupăm de probleme legate de conducerea partidului in loc de probleme care sunt cu adevărat importante. Cei care mai speculează in presă, in spaţiul virtual (n.r. - aluzie la comentariile postate de Adrian Năstase pe blogul personal), sunt nişte amăgiri, nişte născociri, care ii indepărtează şi nu ii apropie de partid".


MOŢIUNEA, LA VOT. Căt priveşte moţiunea de cenzură, Geoană nu a putut spune foarte clar dacă depunerea acesteia mai este certă sau nu. "Am avut o decizie a Comitetului Executiv privind introducerea moţiunii de cenzură şi vom avea şi altă decizie (n.r. - la Comitetul Executiv Naţional de săptămăna viitoare) cu privire la finalitatea acestei moţiuni. Decizia se va lua prin vot, toţi vor trebui să se supună majorităţii, şi cei care au votat impotrivă vor trebui să se supună", a precizat Geoană. Intrebat dacă işi va depune mandatul in situaţia in care Comitetul Executiv Naţional nu va confirma prin vot depunerea moţiunii, Geoană a răspuns ironic: "Este o intrebare simpatică pentru o conferinţă de presă, dar nu reflectă decizia unui organism democratic de partid".


"Sătui de slăbiciuni"

Dacă Mircea Geoană a dat de inţeles acum căteva zile că PSD ar putear enunţa la moţiunea de cenzură, vicepreşedintele Cristian Diaconescu se declară total impotrivă. "Este foarte clar: decizia a fost adoptată şi minimul bun-simţ politic trebuie să ne amintească necesitatea respectării şi a asumării deciziei luate. (...) Colegii mei din ţară, liderii judeţeni, oamenii care zilnic muncesc pentru acest partid, nu vor să facă trafic cu principii, nu vor să se văndă. Noi, «conducerea de la centru», avem obligaţia de a respecta dorinţa lor, a celor care ne-au dat mandatul de a fi aici şi de a-i reprezenta. S-au săturat de inconsecvenţă, de slăbiciuni, de hotărări de moment luate fără a le respecta interesele. Voi, tinerii care acum incepeţi să faceţi politica de stănga, voi ce doriţi? Doriţi alianţe de moment in funcţie de interesele personale ale unor «seniori»? NU! Ştiu asta şi mă lupt să nu devenim un partid de conjunctură, un partid dornic de putere cu orice preţ, un partid «second hand», la preţ redus", comentează Diaconescu pe blogul personal.


PNL nu e interesat de PSD

Liberalii nu doresc "in nici o circumstanţă" să formeze un guvern cu PSD pe parcursul acestei legislaturi, a anunţat ieri vicepreşedintele PNL Crin Antonescu. "Vreau să precizez, in numele intregii conduceri a PNL, că această temă a moţiunii este mai degrabă mediatică şi este destul de clară. Ea nu comportă nici modificări de poziţie, nici tratative, nici negocieri speciale. Nu avem de gănd in nici o circumstanţă să alcătuim un guvern de coaliţie din care să facă parte PNL şi PSD pe parcursul acestei legislaturi", a declarat Antonescu. Vicepreşedintele PNL a dat asigurări că, dacă moţiunea PSD ajunge in Parlament, Guvernul va răspnde problemelor ridicate, iar dacă documentul va fi votat şi adoptat, PNL va trece in opoziţie. "PNL nu este interesat pentru negocieri in vederea intrării intr-un alt guvern. Acesta este singurul Guvern şi singurul program de guvernare, atăta vreme căt vom avea susţinerea din Parlament", a completat deputatul liberal. Antonescu a fost de părere că moţiunea PSD nu a provocat o criză guvernamentală, ci o criză in partidul lui Mircea Geoană, şi l-a acuzat pe preşedintele Traian Băsescu că este cel care pune umărul la dărămarea Cabinetului Tăriceanu. (Monica Iordache Apostol)

×
Subiecte în articol: politic partid psd pnl geoană