x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern Alianta D.A.- PSD sau PNL-PSD

Guvern Alianta D.A.- PSD sau PNL-PSD

17 Feb 2005   •   00:00

POLITIC
SCENARIU - Solutii in cazul unei crize in relatia Romania - UE O criza in relatiile dintre Romania si Uniunea Europeana se va transforma intr-o criza politica interna care ar putea fi dezamorsata fie prin alegeri anticipate, fie, preferabil, printr-un guvern de larga coalitie, PNL-PSD sau Alianta D.A.-PSD.
LAVINIA DIMANCEA

RAPORT. Institutul condus de Adrian Severin avertizeaza asupra expunerii Romaniei la socul turbulentelor internationale
Acesta este unul dintre scenariile posibile avansate in raportul Institutului Ovidiu Sincai, condus de deputatul PSD Adrian Severin si dat ieri publicitatii. Intitulat "Raport de avertizare. Vulnerabilitati ale politicii internationale a Romaniei sub administratia Basescu - Tariceanu", documentul prezinta o analiza critica a actiunilor externe ale presedintelui Traian Basescu. Conform raportului, vizita lui Traian Basescu la Londra este considerata mai degraba un esec pentru Romania pentru ca nu s-a convenit un calendar ferm pentru ridicarea obligativitatii vizelor. In ceea ce priveste relatiile cu Rusia, presedintele Traian Basescu si-a asumat o identitate europeana - consemneaza documentul, in timp ce in raport cu Uniunea Europeana - o optiune "atlanticista", conduita ce, intr-o lume globala, "poate cadea in oportunism".

RISCURI. "Cumulul dintre intarzierea procesului de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana si pozitionarea exclusiva pe diferite axe euro-sceptice (transcontinentale sau subregionale) poate determina aplicarea clauzei de salvgardare si, ca atare, amanarea integrarii europene a Romaniei, cel putin pana in 2008", semnaleaza pe de alta parte raportul. Mai mult, documentul avertizeaza ca o implicare imprudenta in Republica Moldova, in actualul context electoral, poate avea "efecte perverse", precum victoria Partidului Comunist si retensionarea situatiei din Transnistria. Totodata se arata ca "definirea exclusivista a arhitecturii relatiilor internationale" prin "conceptul desuet de axe", precum si a politicii externe ca o "punte catre zone inamicale sau bantuite de crize cronice" expune Romania la socul turbulentelor internationale.

RECOMANDARI
Raportul cuprinde unele recomandari pentru actuala administratie. Presedintele Romaniei ar trebui sa-si gestioneze mai rational "rolul de vector de initiativa", punand un mai mare accent asupra functiei de mediator intern si de vector de autoritate. Trebuie abandonata "electorizarea politicii externe" si se impune adoptarea unei politici transatlantice echilibrate, bazata pe comunitatea de valori si interese. "Romania va trebui sa evite a se comporta ca un protagonist in cadrul disputelor transatlantice ca si al celor ruso-occidentale", se arata in raport. O alta recomandare este declararea integrarii europene drept o prioritate a politicii interne, dar si principala preocupare de politica internationala.

"NEINTEMEIAT SI UTOPIC"
PNL considera ca raportul Institutului "Ovidiu Sincai" reprezinta "un demers partizan". "Unicul scop al raportului, o comanda politica a PSD, este, probabil, sa sensibilizeze mass-media cu privire la posibilitatea accederii PSD la guvernare", sustin liberalii. Ipoteza ca o posibila criza in relatiile Romaniei cu UE se va transforma intr-o criza interna, care va putea fi dezamorsata fie prin alegeri anticipate, fie printr-un guvern PNL-PSD sau D.A.-PSD, este "neintemeiata", sustine PNL. De asemenea, PNL considera "de domeniul utopiei" o colaborare guvernamentala cu PSD si recomanda autorilor raportului "mai mult profesionalism in tratarea unui aspect esential pentru evolutia viitoare a Romaniei". (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: politic