x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică GUVERN/Emil Boc – un pas înainte, doi înapoi

GUVERN/Emil Boc – un pas înainte, doi înapoi

de Aniela Nine    |    14 Feb 2009   •   00:00
GUVERN/Emil Boc – un pas înainte, doi înapoi

Premierul Emil Boc începe să dea înapoi. În urma semnalelor din presă, Boc a anunţat ieri că va plafona bugetul Cancelariei premierului pentru transport şi cazare la nivelul celui de anul trecut şi că numirea lui Rareş Niculescu ca purtător de cuvânt al Guvernului este puţin probabilă.



Şeful Executivului nu s-a dovedit la fel de sensibil în ceea ce priveşte criticile la adresa criteriilor pe care le-a instituit pentru  menţinerea în funcţii a angajaţilor DLAF şi Corpului de Control al Guvernului.

Aflat în vizită la Cluj tocmai când aici se organizează alegeri pentru scaunul de primar lăsat liber chiar de el, Emil Boc a anunţat despre plafonarea cheltuielilor Cancelariei cu transportul şi cazarea funcţionarilor la nivelul anului trecut. Anunţul a venit după ce presa a relatat că în proiectul de buget "de criză" pe 2009 sumele pentru deplasări la şi de la locul de muncă ale angajaţilor de la Cancelarie fuseseră mărite cu 311% faţă de anul 2008, iar cheltuielile pentru cazarea celor aduşi la Cancelarie din provincie crescuseră cu 442% faţă de 2008. Prin urmare, Emil Boc a anunţat ieri că a luat decizia de a plafona toate cheltuielile de transport şi cazare la nivelul celor de anul trecut. "Astfel încât colaboratorii mei de la Cluj vor strânge şi ei cureaua şi vor plăti şi din salariu cheltuielile respective. Să nu mai fie discuţii că la nivelul Cancelariei s-a mărit bugetul pentru transport şi cazare", a declarat Boc. Despre strâns cureaua şi plătit din buzunar al transportului către şi de la Cluj al colaboratorilor lui Boc probabil că nu se va pune însă problema, dintr-un motiv extrem de simplu. Bugetul alocat pentru deplasări şi, respectiv, cazări anul trecut a fost raportat, per total, la 313 funcţionari. Or, miercuri, şeful Cancelariei premierului, Cătălin Baba, a anunţat că se vor face disponibilizări la nivelul acestei structuri, numărul de funcţionari în 2009 rămânând de 167. Adică acelaşi buget din 2008 se va acorda la numai jumătate din numărul de funcţionari de anul trecut.

RAREŞ NICULESCU, PE FĂRAŞ
O altă declaraţie a lui Boc îl vizează pe autoanunţatul purtător de cuvânt al Guvernului, Rareş Niculescu. Astfel, la  cinci zile de la izbucnirea scandalului, premierul Boc a declarat că este "puţin probabil" ca Niculescu să mai fie numit purtător de cuvânt. Timp de cinci zile de la izbucnirea scandalului în care Niculescu a fost implicat, premierul Emil Boc a refuzat să facă vreun comentariu în acest caz. Luni, aflat la Parlament, Boc a fost întrebat de ziarişti dacă Rareş Niculescu va mai ocupa postul de purtător de cuvânt. Primul-ministru a refuzat însă să dea un răspuns, susţinând că o astfel de problemă, care ţine de activitatea Guvernului, trebuie discutată numai la Palatul Victoria. Ieri însă, probabil primul-ministru a uitat acest criteriu, aşa că, aflat la Cluj, unde a vizitat fabrica Nokia, a catadicsit să dea un răspuns la respectiva întrebare: Este "puţin probabil" ca Rareş Niculescu să mai fie numit purtător de cuvânt al Guvernului, în urma scandalului în care a fost implicat într-un club din Cluj-Napoca, pentru că ar pune Executivul "într-o imagine dificilă". El nu s-a sfiit însă să se antepronunţe, afirmând că Niculescu "nu are nici o vină în acest scandal".

Invitat la Ştirea zilei de la Antena 3, Rareş Niculescu a spus că nu a avut nici o implicare în "cafteala" de la Cluj. "Am fost îmbrâncit, mai apoi lovit. Mă aşteptam ca declaraţiile martorilor să nu fie anonime şi cred că toţi cei care au văzut altceva decât ce se vede pe camerele de supraveghere ar trebui să se prezinte la prima secţie de poliţie", a adăugat acesta. El a mai povestit că a petrecut foarte puţin timp în acel club, la invitaţia unei cunoştinţe şi că, dacă ştia ce fel de persoane frecventează localul, nu s-ar fi dus. Niculescu intenţionează să conteste amenda pe care a primit-o în seara scandalului.

 

Chiuariu cere intervenţia preşedintelui în cazul DLAF

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei din partea PNL şi fost şef al Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF), a cerut preşedintelui ţării, Traian Băsescu, să restabilească legalitatea la DLAF, prin intervenţia "la nivel politic, în cadrul coaliţiei guvernamentale". Printr-o scrisoare deschisă, Tudor Chiuariu critică ordonanţa de urgenţă emisă miercuri, 11 februarie a.c., prin care DLAF a fost trecut de la Cancelaria premierului în aparatul de lucru al Guvernului, fiind coordonat de vicepremier şi finanţat prin bugetul SGG. Politicianul traduce textul articolului VIII alin. 4 din OUG - potrivit căruia angajarea personalului la DLAF se face numai pe baza încrederii acordate de premier, cu avizul viceprim-ministrului şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate - şi arată că "la DLAF vor fi angajate de acum înainte, pe criterii politice, «persoane de încredere» de la PD-L şi PSD". De asemenea, Chiuariu reclamă revocarea fără explicaţie a şefului DLAF, la 8 ianuarie 2009, de către Guvern şi arată că activitatea de control efectuată de acest departament a fost blocată, deoarece atribuţiile şefului DLAF nu au fost preluate, cu delegaţie, de o altă persoană. Acest lucru implică suspendarea acţiunilor comune cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi încălcarea de către România a obligaţiilor asumate.

POLITIZARE
Şi liderul PSD, Mircea Geoană, partener de guvernare cu Emil Boc, a criticat ordonanţa DLAF. El a declarat ieri că această ordonanţă poate fi văzută ca "o politizare a unei structuri ce trebuie să fie perfect profesionistă". El a mai spus că "profesioniştii ar trebui lăsaţi să îşi vadă de treabă". "Părerea mea este că aceşti oameni trebuie lăsaţi să-şi facă datoria. Evident, la nivelul conducerii acelei instituţii poate să fie o schimbare, că este firesc. E altă guvernare. Dar trebuie lăsaţi în pace, să-şi vadă de treabă şi să vegheze ca fondurile europene să fie cheltuite transparent şi eficace în statul român", a conchis Mircea Geoană.
  • Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: politic dlaf