x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Cîțu, instalat în grabă. Audieri formale, ședință de plen de ochii lumii. Vot previzibil

Guvernul Cîțu, instalat în grabă. Audieri formale, ședință de plen de ochii lumii. Vot previzibil

de Ion Alexandru    |    24 Dec 2020   •   08:26
Guvernul Cîțu, instalat în grabă. Audieri formale, ședință de plen de ochii lumii. Vot previzibil

Dorința președintelui ca Guvernul „său” să fie instalat până la Crăciun a fost împlinită întocmai și la timp de către cele trei partide de „dreapta” care constituie noua coaliție guvernamentală. În mai puțin de 24 de ore de la anunțarea numelui premierului desemnat, s-au derulat audieri simulate în comisiile de specialitate, fără accesul presei și fără ca senatorii și deputații să poată adresa întrebări concludente, la care să primească răspunsuri concrete, din partea candidaților pentru funcțiile de ministru. Mai mult, în ședința de plen, premierul desemnat, Florin Cîțu, a consumat doar șapte din cele 60 de minute pe care le avea la dispoziție pentru a-și promova programul de guvernare. Arcul guvernamental din Parlament a votat, la unison, împreună cu parlamentarii Grupului Minoritățor Naționale.

Noul Guvern de coaliție își începe mandatul sub amenințarea directă pe care le-a adresat-o fostul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Acesta i-a transmis actualului președinte al deputaților, Ludovic Orban, că a pierdut alegerile parlamentare, dar și că românii i-au trimis acasă pe liberali prin votul din 6 decembrie.

„Ați pus în pericol sănătatea, viaţa, locurile de muncă și educaţia copiilor. Dar nu aţi înţeles nimic. În loc să plecaţi acasă, v-aţi dat mâna pe sub masă în goana voastră după ciolan. Aţi pus un premier de paie să nu vă încurce cumva planurile. Nimic pentru români, totul pentru voi. Aţi venit în Parlament cu trei liste de interese, nu cu un Guvern care să rezolve criza sanitară și criza economică. Nu aveţi nicio soluţie în programul de guvernare, nicio măsură pentru viaţa românilor, nicio reformă. Aţi venit doar să prăduiţi cât de mult puteţi. Acest Guvern este deja născut mort. Ştiţi că veţi pleca foarte repede și de aici disperarea voastră de a vă pune pe funcţii în creierii nopţii. PSD nu va vota niciodată un astfel de Guvern. Sunteţi o rușine naţională”, a spus Ciolacu.

Împărțeala portofoliilor

Guvernul Cîțu, instalat, ieri, de Parlament, este condus de PNL, prin intermediul lui Florin Cîțu, având în componența sa doi vicepremieri – Dan Barna de la USR-PLUS și Kelemen Hunor de la UDMR. De asemenea, șeful Cancelariei prim-ministru este Victor Giosan, de la USR-PLUS.

PNL are nouă ministere. La Apărare este Nicolae Ciucă, la Externe, Bogdan Aurescu, la Finanțe, Alexandru Nazare, la Interne, Lucian Bode, la Educație, Sorin Cîmpeanu, la Muncă, Raluca Turcan, la Energie, Virgil Popescu, la Agricultură, Adrian Oros și la Cultură, Bogdan Gheorghiu.

USR-PLUS are șase portofolii: Cristian Ghinea, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cătălin Drulă, la Ministerul Transporturilor, Vlad Voiculescu, la Ministerul Sănătății, Stelian Ion, la Ministerul Justiției, Ciprian Teleman, la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Claudiu Năsui, la Ministerul Economiei.

UDMR are trei miniștri: Cseke Attila, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Tanczos Barna, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și Novak Eduard, la Ministerul Tineretului și Sportului.

Premierul desemnat și ales de Legislativ n-a mai fugit, ca în primăvară. Cîțu a transmis de la tribună că „o să fie bine”

Obiective imposibil de realizat, scrise în programul de guvernare

Programul de guvernare al Guvernului PNL – USR-PLUS – UDMR este unul ambițios, care propune, printre altele, reforme constituționale majore, inclusiv operarea de modificări la nivelul Curții Constituționale, organizarea unor referendumuri constituționale pentru introducerea în Legea Fundamentală a unor interdicții de ocupare a funcțiilor publice de către persoanele care au suferit condamnări pentru corupție, ceea ce creează o discriminare în raport cu persoanele care au fost condamnate pentru săvârșirea altor infracțiuni prevăzute de legea penală. De asemenea, noua Putere intenționează să desființeze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, organism care, nu mai devreme decât ieri, l-a trimis în judecată pe fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, în judecată într-un nou dosar. Reformele constituționale promise de noul Guvern în programul politic nu vor putea, însă, fi, în actuala conjunctură parlamentară, operate, întrucât este nevoie de votul a două treimi din numărul total al senatorilor și deputaților. Acest lucru înseamnă 310 parlamentari, iar USR-PLUS, UDMR și PNL au, cu totul, 244 de senatori și deputați.

AUR atacă la CCR învestirea Executivului

Liderul senatorilor AUR Claudiu-Richard Târziu a anunţat, în plenul reunit al Parlamentului României, că grupurile parlamentare ale Alianţei pentru Unirea Românilor vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la faptul că nu au fost îndeplinite, formal, procedurile legale pentru învestirea Guvernului Cîţu. „De aceea vă rog să aşteptaţi decizia Curţii Constituţionale. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, vă urez un singur lucru Guvernului – Cădere uşoară!”, a precizat senatorul.

×