x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Dăncilă a trecut de Parlament fără emoţii

Guvernul Dăncilă a trecut de Parlament fără emoţii

de Adrian Ilie    |    30 Ian 2018   •   09:18
Guvernul Dăncilă a trecut de Parlament fără emoţii
Sursa foto: Karina Knapek

Noul guvern a primit votul de învestire al Parlamentului cu o majoritate clară: 282 de voturi favorabile, 136  împotrivă şi o abţinere. În pofida discursurilor virulente ale opoziţiei, majoritatea PSD-ALDE şi-a dovedit soliditatea, obţinând în plus şi voturi de la UDMR şi grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

 

„Această propunere de Guvern aduce în faţa dumneavoastră rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Dacă vom obţine acest vot, vom guverna cu mândrie şi respect pentru români, având permanent în faţă programul de guvernare”, a spus Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului, adăugând că va guverna pe baza unui program care este cunoscut de pături largi ale populaţiei, situaţie în care pot fi sancţionate toate derapajele faţă de angajamentele asumate. Premierul Dăncilă a dat asigurări că nu va introduce nicio taxă nouă şi că va reduce birocraţia din sistemul fiscal. Ea a spus că obiectivul mandatului ei este ca România să ajungă, în 2020, în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE. „Pentru a realiza acest obiectiv, am în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei”, a promis noul şef al Executivului. Din partea PNL, Raluca Turcan a avertizat-o pe Dăncilă că va fi o marionetă a liderilor coaliţiei. „Dacă sunteţi o femeie demnă, ar trebui să vă rugaţi să nu primiţi votul de învestitură astăzi, pentru că Liviu Dragnea v-a comunicat indirect prin Călin Popescu-Tăriceanu că dumneavoastră nu o să fiţi un premier adevărat, ci un fel de «administrator»”, a spus Turcan. Replica a venit din partea deputatului ALDE, Varujan Vosganian. „Am numărat cu perseverenţă de câte ori colegii noştri au rostit numele lui Liviu Dragnea - de 75 de ori.Vă mărturisesc, sunt invidios. Aproape îmi vine să îmi tai barbişonul şi să îmi las numai mustaţă, dar mă consolează faptul că avem câţiva mustăcioşi în Guvern. (...) Propun un pact colegilor din Opoziţie: dumneavoastră ocupaţi-vă de Liviu Dragnea, noi de ocupăm de guvernare”, a spus Vosganian.

 

Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţa celor aleşi, adică exclusiv în faţa coaliţiei majoritare. Cât timp voi fi prim-ministru, nicio altă instituţie, niciun alt centru de putere nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. Viorica Dăncilă

 

Semnal de alarmă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a enumerat în discursul din plen o serie de chestiuni grave care nu au fost menţionate în programul de guvernare: numărul enorm al persoanelor aflate în risc de sărăcie, faptul că Bucureştii sunt singura capitală UE care nu este legată de o altă capitală printr-o autostradă, problema demografică sau obstacolele birocratice din faţa mediului de afaceri. „Nu voi vorbi despre echipa guvernamentală pentru că nu ştim cât timp vor rămâne la Palatul Victoriei”, a încheiat Kelemen.

Atacul lui Băsescu

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a caracterizat Cabinetul Dăncilă drept „un guvern de ţară subdezvoltată, în care fiecărui trib sau tribuleţ trebuie să i se dea câte ceva”. Băsescu a criticat şi alegerea miniştrilor. „Sunt doi-trei oameni valoroşi în Guvern. Sunt şi câţiva oameni bolnavi, au coloana flexibilă, şi mai este o categorie de oameni care vorbesc cu dificultate limba română. De astăzi nu-i mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română, că avem şi noi unul care taie «pamblică»”, a spus liderul PMP.

×
Subiecte în articol: viorica dancila