x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hidrosind acuză graba Guvernului

Hidrosind acuză graba Guvernului

08 Noi 2008   •   00:00

Se pregăteşte vânzarea la preţ de active a 70 de hidrocentrale ce însumează 1.000 de MW cu puteri între 5 şi 20 MW o dată cu integrarea Hidroelectrica în compania energetică naţională Electrica.

“În urmă cu câteva luni Hidroelectrica a vândut 33 de microhidrocentrale. Ca să fie privatizate, directorii fiecăreia au trebuit să completeze câte o fişă de prezentare cuprinzând toate datele necesare pentru licitaţii. Acum acelaşi gen de date s-au cerut şi pentru hidrocentralele de până la 20 de MW. Majoritatea sunt amortizate, astfel că acum vor fi vândute la preţ de active şi nu la valoarea lor de piaţă. Ca să construieşti o hidrocentrală îţi trebuie zeci de milioane de euro numai pentru achiziţionarea de teren pentru amenajarea hidrologică” au precizat surse sindicale. “Consiliul Concurenţei va analiza şi va accepta concentrarea economică. Însă va da un aviz condiţionat, respectiv scăderea puterii instalate a companiei integrate de la 10.000 de MW cât au Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari, cu 1.000 MW pentru a respecta condiţiile de concurenţă” au adăugat aceleaşi sursele.

“Sindicatele sunt subiective. Boardul a autorizat privatizarea unei centrale de 20 MW pentru a testa piaţa, dar vânzarea ei nu se va putea face decât în minimum 6 luni. Totul este legal, iar Strategia Energetică prevede vânzarea de centrale medii. De un an întreg ne chinuim să împrumutăm 300 de milioane de euro pentru că 37% din capacităţile Hidroelectrica au durată de viaţă expirată şi ori vor fi modernizate, ori vor fi trase pe dreapta” ne-a spus Traian Oprea, directorul Hidroelectrica.

NOI O VEDEM ŞI NU E
Deşi iniţial Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) postase două proiecte de Hotărâre de Guvern, în final AVAS a propus o Ordonanţă de Urgenţă, care a şi fost adoptată. Motiv pentru care sindicaliştii de la Hidroelectrica au atacat OUG la Curtea de Apel Bucureşti, secţia de contencios pentru neconstituţionalitate. Hidrosind reclamă că Ordonanţa nu îndeplineşte condiţiile de “urgenţă” şi încalcă prevederile legislaţiei privatizării, care specifică faptul că o societate sau regie de stat nu are dreptul să participe la cumpărări de acţiuni sau active sub sancţiunea nulităţii. De asemenea, data de transfer a acţiunilor Hidroelectrica către Electrica este incertă.

La articolul 1 se prevede că transferul are loc “la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe”, adică cea de publicare în Monitorul Oficial, în vreme ce la articolul 6 se spune că prevederile “se aplică după emiterea deciziei de autorizare a concentrării economice”. Primul termen al procesului este la 9 decembrie.

10% PENTRU ANGAJAŢI
În plus, din declaraţiile premierului Tăriceanu reiese că statul va fi în câţiva ani acţionar minoritar în urma privatizării pe Bursa de Valori Bucureşti. Cum Electrica va deţine 80% din Hidroelectrica, sindicaliştii consideră că legislaţia le dă dreptul de a avea 10% din societate. Ilie Roşu, preşedintele Hidrosind, a propus trecerea hidrocentralelor din domeniul public privat în domeniul public şi declararea Hidroelectrica drept companie de interes naţional. De asemenea, Roşu vrea ca statul să răscumpere cei 20% pe care Fondul Proprietatea îi are la Hidroelectrica. În cazul în care săptămâna viitoare nu se va discuta Ordonanţa în Parlament, sindicaliştii ameninţă cu plângeri penale la adresa lui Tăriceanu, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor şi pe Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS.

×
Subiecte în articol: politic hidroelectrica