x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Igor Dodon combate unionismul cu documentare

Igor Dodon combate unionismul cu documentare

de Monica Stoica    |    26 Mar 2018   •   10:14
Igor Dodon combate unionismul cu documentare
Sursa foto: Vadim Ghirda/AP

Un documentar despre istoria Moldovei, realizat sub patronajul preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, a fost postat de acesta pe Facebook chiar în ziua „Marii Adunări Centenare”, miting unionist care a avut loc, ieri la Chişinău. Desigur, istoria Moldovei din documentar e cârpită cât să reflecte politica moldocentristă a lui Dodon, amic declarat al Rusiei. La manifestaţia dedicată celor 100 de ani de la Unirea cu Basarabia, s-au afişat şi doi lideri ai opoziţiei din România, Traian Băsescu, preşedintele PMP şi Dan Barna, preşedintele USR.

 

În documentarul sub egida lui Dodon Moldova e prezentată drept o regiune independentă, neafilitată încă din timpuri străvechi, moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului fiind prezentaţi ca un popor distinct faţă de români. Din documentarul lui Dodon au fost prezentate, la televiziune, dar mai întâi pe contul de Facebook al preşedintelui moldovean, două episoade extrase dintre filele istoriei moldoveneşti. În ambele episoade, care se întind până la Moldova anului 1812, Moldova e o zonă idilică, care a suferit imixtiuni din partea altor popoare doar atunci când soarta i-a fost potrivnică. În timp ce Dodon era activ pe Facebook, zeci de mii de manifestanţi semnau Proclamaţia Marii Adunări Centenare din 25 martie 2018, în care se cere Parlamentului de la Bucureşti ca, în şedinţa solemnă din data de 27 martie, să adopte o decizie pentru "reîntregirea naţională prin mijloace paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României". Oripilat la auzul veştii, Dodon a reacţionat tot pe internet faţă de mitingul unionist. „Trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în Republica Moldova (...) Viitoarea conducere va reface economia și va oferi speranță tuturor cetățenilor. Iar unionismul va fi declarat în afara legii. Serviciile secrete străine nu vor mai organiza aici diversiuni împotriva statului nostru”, a scris Dodon. Comentariile utilizatorilor de pe reţeaua de socializare curgeau în josul documentarului, unele critice, majoritatea favorabile. „Suntem Moldoveni si niciodată Români. Îi stimăm, dar să stee în ţara lor”, scria un cetăţean moldoveran pe Facebook. Între timp,  fostul preşedinte Băsescu s-a afişat la Chişinău în strada în care se aprinseseră spiritele. "Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca, în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze din nou unirea”, a spus Băsescu. Nici USR-ul n-a stat departe de baricada de la Chişinău. Liderul USR, Dan Barna, şi-a etalat şi el credinţele la "Marea Adunare Centenară" din capitala Moldovei, cu o declaraţie în care îşi acorda speranţa unificatoare la vechea vorbă cu „istoria se poate repeta”. „În realitate, în 1914, ideea unirii nici măcar nu exista teoretic şi după patru ani, în 1918, miracolul istoric s-a produs”, a spus plin de râvnă Barna.

 

În textul proclamaţiei Marii Adunări Centenare, adoptat la Chişinău în 25 martie 2018, se arată că „guvernările care s-au succedat la putere în Republica Moldova, de la obţinerea independenţei şi până în prezent, nu au avut în vedere decât îmbogăţirea proprie şi menţinerea în prizonierat a acesteia”.

 

Igor Dodon consideră unionismul drept „o molimă politică”

×
Subiecte în articol: igor dodon