x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Înalta Curte simulează judecarea procesului de corupţie a lui Manţog

Înalta Curte simulează judecarea procesului de corupţie a lui Manţog

10 Apr 2012   •   15:12
Înalta Curte simulează judecarea procesului de corupţie a lui Manţog

Cel mai elocvent caz de coruptie, scapat prin prescrierea faptelor, este cel in care fostul secretar de stat in Minieterul Economiei si Comertului, Ionel Mantog impreuna cu fostul director general al SNLO, Ion Vulpe, sunt anchetati pentru fapte de coruptie. Pe rand, judecatorii Tribunalului Sibiu si cei ai Curtii de Apel din Alba au schimbat incadrarile juridice in fapte mai usoare si au constatat prescrierea faptelor. Au ramas doar cateva falsuri pentru care cei doi au primit, prin contopirea pedepselor, condamnari de un an si opt luni inchisoare cu suspendare. Usor, usor, pana dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie si aceste fapte s-au prescris, ramanand din cele 3 falsuri, unul singur in interiorul termenului de prescriere, pentru care instantele l-au condamnat doar la 6 luni inchisoare cu suspedare. Recursul de la Inalta Curte nu reprezinta decat o mare simulare a judecarii dosarului, intrucat raspunderea penala a disparut.

In septembrie 2006, procurorii DNA dispun trimiterea in judecata a celor doi, Ionel Mantog, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului si Ion Vulpe, director general al Companiei Nationale a Lignitului Oltenia pentru savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, prevazuta de art. 12, alin b, din Legea 78/ 2000, si anume “folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite'. Faptele au fost savarsite in 2001-2002, iar cu ajutorul acestor infractiuni, cei doi si-au construit din banii companiei vile de zeci de miliarde de lei vechi.

La Tribunal s-a judecat 5 ani

Dupa ce s-au invocate exceptii de neconstitutionalitate, care au dus la suspendarea judecarii si tergiversarea solutionarii cauzelor, judecatorii Tribunalului Sibiu au reusit performanta de a tine pe rol acest dosar timp de 5 ani, adica din septembrie 2006 pana in aprilie 2011. Au dat atunci o solutie care a rasturnat intreaga ancheta a procurorilor DNA. In primul rand, au schimbat incadrarea juridica din infractiuni de coruptie pe L.78/2000, care au un termen de prescriere mare, in abuz in serviciu in forma simpla. Apoi, au numarat anii si au constatat ca cei doi nu pot fi sanctionati pentru abuz in serviciu pentru ca fapta s-a prescris si deci s-a inlaturat raspunderea penala. Au mai descoperit, totusi, un fals din 2004 si, ca solutia sa fie de condamnare, au hotarat un an si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru fiecare.

Schimbarea incadrarilor pana la prescriere

La Curtea de Apel Alba, in doar sase luni, magistratii au judecat cauza si au mai descoperit inca doua falsuri, in declaratii si in inscrisuri sub semnatura privata, dar au aplicat aceeasi pedeapsa, contopind pedepsele.

La Inalta Curte de Castie si Justitie, judecatorii nu s-au gandit la celeritate si au inregistrat recursul in februarie anul acesta, acordand primul termen de judecata tocmai in 7 mai. Cineva, probabil, s-a uitat pe dosar si a observant ca faptele de fals erau déjà prescrise, cu exceptia unei singure fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata, si au preschimbat termenul, acordand unul de o luna. Totusi, de atunci au mai fost date inca trei termene de amanare, doar pentru ca avocatii celor doi inculpati au solicitat acest lucru.

In momentul de fata, doua din cele trei falsuri sunt prescrise, ramanand “in picoare' doar o singura infractiune de fals, care va fi prescrisa la inceputul anului viitor. Urmatorul termen de judecata este in 10 mai, unde magistratii vor consemna toate aceste prescrieri.

Tergiversarea si schimbarea incadrarii, ingredientele prescrierii

Asadar, de la fapte grave de corutie, unde pedeapsa maxima era de pana la 15 ani de coruptie, judecatorii au schimbat incadrari in infractiuni mai mici, apoi le-au prescris. Dosarul secretarului de stat, Ionel Mantog, este cel mai elocvent caz in care magistratii isi dau concursul pentru a scapa infractorii. Ce-I drept, demnitarul a avut un sfetnic bun, sotia, magistrate la Tribunalul Gorj.

Cei doi, Mantog si Vulpe, profitand de functiile detinute si avand cunostinta de planurile de productie si investitii ale CNLO, au cumparat la preturi modice, direct sau prin interpusi, case si terenuri situate in mai multe comune din judetul Gorj, de la persoane despre care stiau ca urmeaza sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere prevazute in planurile respective. In schimbul caselor care aveau sa fie demolate, au cerut sa le fie reconstruite vile de lux in municipiul Targu Jiu, din fondurile companiei de stat.

×