x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Institutul Naţional de Statistică îi trimite premierului Ponta datele recensământului din 2011

Institutul Naţional de Statistică îi trimite premierului Ponta datele recensământului din 2011

10 Iul 2012   •   13:34
Institutul Naţional de Statistică îi trimite premierului Ponta datele recensământului din 2011

Datele preliminare ale Recensamintului din 2011 vor fi publicate in curand si urmeaza a fi pregatita o documentatie completa care va fi inaintata premierului Victor Ponta, decizia de folosire a acestor date la referendumul de demitere a presedintelui apartinand autoritatilor, potrivit INS.

"Stim si noi ce a spus domnul prim-ministru legat de posibilitatea folosirii datelor de recensamant si la referendum, evident ca si la alegerile din toamna. Va fi pregatita o documentatie completa care sa fie data dansului si decizia sigur ca apartine autoritatilor. Statistica procedeaza conform regulilor sale si produce datele pe care le poate produce pe baza recensamantului", au declarat reprezentantii INS, potrivit Realitatea TV.

Acestia precizeaza ca "in februarie s-au dat niste date, pe baza centralizatoarelor, se vor da curand publicitatii date preliminare, tot pe baza centralizatoarelor".

"Pe 6 februarie erau datele provizorii, datele preliminare trebuiau date pe 23 mai, dar s-au decalat pentru ca a intervenit schimbarea de guvern si s-a schimbat comisia centrala, ca atare si datele se dau dupa omologarea lor de catre comisia centrala. Dar in foarte scurt timp o sa se intalneasca aceasta comisie si le vor da si pe acestea preliminare, iar datele definitive la 27 de luni de la organizarea recensamantului.

Oricum, o sa incercam sa reactionam in asemenea fel incat sa fie mai devreme de 27 de luni , dar asta nu inseamna cu mult mai putin, pentru ca nu se poate", mai spun reprezentantii INS.

"Formularele cu situatia pe varste, deci informatia care se ia din formularele respective se ia din formularele individuale. Legat de formularele individuale, este vorba de vreo 80.000 de formulare in procesul de prelucrare a datelor, si aici dureaza. De aia a fost stabilit ca termen de prelucrare 27 de luni, de regula data de Uniunea Europeana, data de Eurostat, ca toate statele sa aibe lucrarile de prelucrare pana la jumatatea lui 2014 cand sunt alegerile europarlamentare. Acolo se folosesc datele de recensamant, pentru delimitarea, stabilirea numarului de locuri pentru fiecare tara. Pentru ca numarulde locuri este in functie de numarul dat de populatie, respectiv pe niste criterii aritmetice si nu numai", conchide INS.

Populatia stabila a Romaniei este de 19.042.936 persoane dintr-un total inregistrat de 20.254.866, dintre care 88,6% se declara romani, potrivit rezultatelor provizorii ale recensamantului din octombrie 2011, facute publice de INS pe 2 februarie.

La recensamant au fost inregistrate 910.264 persoane plecate pe perioada indelungata si 301.666 temporar prezente.


×