x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu, despre anexarea Crimeei: Ne aflăm în faţa unui act de forţă care a schimbat o realitate istorică

Iliescu, despre anexarea Crimeei: Ne aflăm în faţa unui act de forţă care a schimbat o realitate istorică

de Agerpres    |    19 Mar 2014   •   20:32
Iliescu, despre anexarea Crimeei: Ne aflăm în faţa unui act de forţă care a schimbat o realitate istorică
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră că anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă reprezintă "un act de forţă care a schimbat o realitate istorică".

"Este o decizie a conducerii Rusiei care se bazează şi pe nişte date istorice în legătură cu apartenenţa Crimeei la Rusia. (...) S-a creat o nouă realitate istorică, după destrămarea Uniunii Sovietice. A apărut statul independent ucrainean şi Belarus şi statele baltice şi aşa mai departe. Ori acum Rusia a încălcat aceste reguli ale jocului. Deci sunt chestiuni care pot fi element de dispută, ne aflăm în faţa unui act de forţă care a schimbat o realitate istorică", a afirmat Ion Iliescu miercuri seara la lansarea numărului 50 al "Caietelor Revoluţiei".

El a amintit date din istoria statului ucrainean.

"De fapt, practic, înainte nu a existat un stat ucrainean. Rusia integra Ucraina ca o parte componentă a Rusiei. Deci Rusia imperială, Rusia istorică, de fapt primul stat rus a avut capitala la Kiev. Ivan cel Groaznic a mutat capitala la Moscova, iar Petru cel Mare la Petrograd, pentru a dezvolta forţa maritimă a statului rus. Deci există o anumită conexiune istorică, ucrainenii ca atare s-au afirmat ca naţiune de sine stătătoare şi ca un stat distinct în timp şi a fost Uniunea Sovietică care a organizat republici componente - republicile baltice, Ucraina, Belarus, statele din Caucaz şi din Orientul Apropiat. Altminteri, ruşii şi ucrainenii nu prea se delimitau. Deci există din acest punct de vedere un precedent istoric de care se folosesc. (...) E adevărat că Hrusciov a fost cel care a decis să treacă Crimeea în componenţa statului ucrainean, Ucraina sovietică. Deci există din acest punct de vedere tot felul de precedente istorice care se folosesc în fel şi chip. (...) Deci există câteva elemente ale istoriei Ucrainei, ale statului rus, Uniunii Sovietice care dau argumente din acest punct de vedere", a explicat Iliescu.

Fostul şef de stat a subliniat că "în componenţa naţională a locuitorilor Crimeei se pare că ruşii formează chiar o majoritate, ucrainenii fiind mult mai puţini şi ceva tătari care au fost expulzaţi pe vremea lui Stalin şi după aceea au revenit şi în Crimeea şi în alte câteva zone".

Referindu-se la Transnistria, Ion Iliescu a explicat că "acţiunea separatistă a transnistrenilor, deci populaţia rusofonă de dincolo de Nistru reprezintă oarecum o majoritate faţă de restul Republici moldave, a fost un prim pas de sciziune".

"Şi ei acum vor să apeleze la Rusia, zona asta, fâşia asta de pământ de lângă Nistru, Transnistria, care e greu să fiinţeze ca structură statală. Devine o chestiune complicată şi suveranitatea Republicii Moldova este pusă în pericol prin asemenea acte samavolnice", a adăugat Iliescu.

×
Subiecte în articol: ion iliescu crimeea