x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: "Preşedintele Băsescu nu va pune premier de la PSD"

Ion Iliescu: "Preşedintele Băsescu nu va pune premier de la PSD"

01 Dec 2008   •   00:00

"O să fim stăpâni din nou", au urlat simpatizanţii PSD veniţi în Kiseleff când s-au anunţat rezultatele exit-poll-urilor.



A fost multă lume. Unii aduşi de Vanghelie, alţii care în vară îl sărbătoreau pe primarul Oprescu, foşti miniştri PSD şi chiar foşti SPP-işti ai ex-premierului Adrian Năstase. El a lipsit, s-a zis că nu ar avea o situaţie fericită în colegiul de la Mizil, însă majoritatea liderilor, în frunte cu Mircea Geoană, a urcat pe scena amenajată în curte, tapetată cu "Guvernăm pentru voi", din care au curs confetti şi artificiile victoriei.

În aplauzele frenetice ale roşilor, candida­tul la funcţia de premier a spus foarte clar: românii au votat pentru un Guvern social-democrat şi "va trebui să construim acest Guvern începând cu această seară" şi de aceea invită "celelalte partide şi pe Traian Băsescu la un dialog deschis a cărui miză este viitorul României".

CONTRADICŢIILE LIDERILOR

Odată stinse însă artificiile, nu au mai fost acelaşi optimism şi acelaşi aer de victorie, pentru că au apărut divergenţele de opinie. Preşedintele de onoare Ion Iliescu, care a preferat să nu urce pe scenă alături de ceilalţi pesedişti, a deschis "conflictul de opinie" spunând că nu crede că şeful statului va numi un premier de la PSD şi că această funcţie este prima care se va negocia în discuţiile pentru constituirea viitoarei majorităţi parlamentare (Geoană a spus în numeroase rânduri că postul nu este negociabil).

Mai departe, critic, Iliescu a explicat că PSD ar fi câştigat "indubitabil" dacă ar fi avut 50% plus unu, dar cum nu s-a întâmplat acest lucru va trebui să intre în negocieri. În această situaţie, el ar vrea negocieri cu PNL şi nu cu PD-L, iar în cazul refacerii Alianţei D.A., a arătat că pesediştii vor face o opoziţie puternică. Mircea Geoană a contracarat însă afir­maţiile lui Iliescu, conform cărora Băsescu nu va numi prim-ministru de la PSD, comentând că "este opinia lui" (n.r. – a preşedintelui de onoare) şi că cert este că "am câştigat alegerile, facem majoritatea şi guvernăm". Mai mult, Geoană l-a contrazis pe Iliescu şi în privinţa negocierilor cu PD-L, spunând că nimic nu este exclus şi că social-democraţii vor negocia "cu cine va dicta interesul partidului".

CU CINE?
Dincolo de ce spun cei doi lideri, pe masa social-democraţilor rămân încă cele două variante de guvernare, cu PD-L sau cu PNL, însă cei mai mulţi dintre liderii PSD spun că cea mai probabilă este cea cu liberalii. Problema este că PNL nu vrea să renunţe la postul de premier, îl vrea pe Călin Popescu Tăriceanu cu orice chip, dar nici Mircea Geoană nu se lasă mai prejos, ţinând cu dinţii de această funcţie.

O primă rundă de negocieri între reprezentanţii celor două partide ar urma să aibă loc în cursul zilei de marţi. Până azi-noapte, spun lideri ai PSD, Traian Băsescu nu a dat vreun semn că ar vrea să intre la negocieri şi nici PD-L n-a schiţat vreun gest în acest sens.

×
Subiecte în articol: politic psd