Preşedintele Klaus Iohannis participă vineri, la Valletta, în Republica Malta, la reuniunea informală a Consiliului European, principalele teme de pe agendă vizând dimensiunea externă a migraţiei şi pregătirea întâlnirii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie, informează Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, referitor la chestiunea migraţiei, obiectivul reuniunii de la Malta este adoptarea unei Declaraţii politice cu privire la gestionarea fenomenului migraţiei, cu accent pe dimensiunea externă a acestuia. Astfel, declaraţia pe care liderii europeni urmează să o agreeze se referă la principalele măsuri care se intenţionează să fie implementate în perioada următoare pentru asigurarea unui control eficient al graniţelor externe ale Uniunii Europene.
Acţiunile UE vor avea în vedere, în special, sprijinirea Libiei, prin oferirea de ajutor pentru instruirea pazei naţionale de coastă, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, consolidarea capacităţii de management al frontierelor, asigurarea unei capacităţi de recepţie adecvate pentru migranţi. De asemenea, se are în vedere intensificarea luptei împotriva reţelelor de traficanţi de migranţi, precum şi consolidarea dialogului şi cooperării cu statele vecine Libiei, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
"Preşedintele României va exprima susţinerea deplină pentru o politică de migraţie sustenabilă a UE, prin asigurarea unui control efectiv al graniţelor externe ale Uniunii şi prin reducerea semnificativă a fluxurilor migratorii spre Europa", se menţionează în comunicat.
De asemenea, şeful statului va insista pentru necesitatea identificării unor soluţii pe termen lung pentru combaterea cauzelor profunde ale migraţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa şi pentru intensificarea dialogului şi a cooperării cu statele din nordul Africii, cu scopul prevenirii migraţiei ilegale spre Europa şi pentru menţinerea în atenţie atât a rutei central-mediteraneene, cât şi a celei est-mediteraneene.
Administraţia Prezidenţială menţionează că, în ceea ce priveşte finanţarea măsurilor avute în vedere pentru gestionarea migraţiei, şeful statului va pleda pentru utilizarea mai eficientă şi coerentă a instrumentelor financiare deja existente la nivelul UE dedicate acestui scop.
În ceea ce priveşte discuţiile legate de pregătirea Summitului informal de la Roma, acestea se vor desfăşura în format UE 27 şi se vor baza pe un document care identifică posibile direcţii strategice de evoluţie ale Uniunii asupra cărora membrii Consiliului European vor trebui să se pronunţe cu ocazia întâlnirii de la Roma.
"Poziţia României privind viitorul Europei are în vedere în mod prioritar consolidarea şi aprofundarea proiectului european. România susţine pentru Summitul de la Roma un mesaj clar de unitate a Uniunii Europene, menit să conducă la reconstruirea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european", se mai arată în comunicat. AGERPRES